Furtul Tezaurului Dacic – o operațiune hibridă rusească? O analiză a profesorului Corneliu Bjola, profesor de Studii Diplomatice la Oxford, pentru spotmedia.ro
Furtul tezaurului dacic (de origine scitică) din Olanda ridică întrebări nu doar în legătură cu posibilele motivații legate de crima organizată, ci și cu privire la implicațiile geopolitice și intervențiile hibride ale Rusiei. Deși există posibilitatea ca furtul să fi fost realizat de hoți de artă motivați de câștiguri financiare, raportul preliminar al poliției olandeze sugerează un nivel ridicat de organizare. Făptașii știau exact ce să ia, s-au retras rapid și au acționat cu o profesionalism remarcabil. În timp ce investigația poliției olandeze urmează să clarifice aceste aspecte, există însă elemente care sugerează o posibilă implicare cu substrat geopolitic, spune Corneliu Bjola, profesor de Studii Diplomatice la Oxford, într-o analiză pentru spotmedia.ro.
Un prim element relevant este faptul că cel mai recent și masiv furt de aur scitic nu a fost opera crimei organizate, ci a fost realizat de Rusia.
În aprilie 2022, forțele ruse au confiscat o colecție masiva de aur scitic dintr-un muzeu din Melitopol. Printre artefactele furate s-au numărat cel puțin 198 de obiecte, inclusiv ornamente florale și plăci decorative din aur (toate datând cam din aceeași perioadă ca și tezaurul dacic, de acum aproximativ 2300 – 2400 de ani).
Acest furt făcea parte dintr-un efort mai amplu al Rusiei de a confisca mii de artefacte culturale și istorice din teritoriile ocupate, precum cele peste 2.000 de exponate furate din muzeele din Mariupol sau cele aproximativ 10.000 din Kherson.
Cititi AICI
Articolul Furtul Tezaurului Dacic – o operațiune hibridă rusească? apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.
Citeste mai mult