Comerţul ambulant înfloreşte în preajma pieţelor din Craiova. Carne, brânză, ouă, lapte, verdeaţă, pe toate le poţi cumpăra direct de pe trotuar. Persoane de tot felul îşi aşează la marginea străzii, pe cutii din carton sau direct pe asfalt marfa. Aşa se întâmplă şi în zona Pieţei Centrale, unde câţiva vânzători ocazionali s-au aciuat în spatele blocurilor dinspre strada Fraţii Goleşti. Sunt persoane care vând diverse produse agoalimentare, obţinute în propria gospodărie, dar nu deţin nici atestat de producător, nu au nici firmă. Prezenţa lor le provoacă nemulţumire locatarilor din blocurile care au ieşire spre bulevardul Calea Bucureşti. Acelaşi lucru se întâmplă şi la intrarea în piaţă, unde, zilnic este încropit un adevărat talcioc.
Legume, lapte, brânză, flori, vin, fructe, păsări vii, dar şi sacrificate, cosmetice, dar şi încălţăminte şi îmbrăcăminte second-hand sunt aşezate pe jos, pe lângă zidurile bloculrilor, dar şi pe trotuar. Cumpărătorii, dar şi trecătorii fac slalom printre mărfurile expuse atât pe trotuar cât şi pe carosabi. Brânza este expusă în ligheane de plastic sau în găleţi de lavabil. Laptele pus în PET-uri îi îmbie pe cumpărători direct de pe caldarâm.Maşinile şi oamenii trec milimetric pe lângă aceste tarabe improvizate. Este o lume pestriţă, bătrâni care vând produse din propria gospodărie, bişniţari care vând pe unde apucă. Nu au un loc autorizat, nu plătesc taxe către Pieţe sau primărie. Cert este că aici au o clientelă asigurată. Autorităţile se fac că nu-i văd, comercianţii de ocazie se fac că nu cunosc regulile.Pe aceştia sunt supăraţi locatarii blocurilor din imediata vecinătate a Pieţei Centrale.
„Locuiesc pe această strada care se află la intrarea în Piaţa Centrală din Craiova , dinspre strada Dezrobirii în proximitatea magazinelor Minex, Farmacia Dona, Flanco şi credeti- mă că este un dezastru.Zilnic aici se desfăşoara un comerţ ilegal de produse agro-alimentare , lactate, brânză , animale vii , iar autorităţile nu mişcă un deget.Am facut mai multe sesizări , la Primăria Craiova , la Poliţia Locală , fără nici un rezultat.Am primit un răspuns standardizat …., suntem în slujba cetăţeanului, zilnic întreprindem măsuri de ordine publică şi eradicăm comerţul ilegal. Fum în ochi !Nu se face nimic, chiar mi-au comunicat că dacă mai fac sesizari nu le mai ia în calcul .Să vedeti mizeria pe care o lasă aceşti comercianţi, comerţul insalubru… Se vinde branză şi lapte de pe jos.Ocupă strada , se ceartă zilnic cu şoferii ce doresc să intre în parcare.În fiecare dimineaţă vin de la ora 6 -7 şi fac scandal , se ceartă pe locuri care să stea mai în faţă .Efectiv de la acestă oră nu mai poţi dormi.Locul acestor comercianţi este în piaţă „, spune un craiovean.
Nu vând în piață, nu plătesc taxă
Reprezentanţii SC Pieţe şi Târguri spun că lucrurile nu stau chiar aşa. Aceşti comercianţi nu prea îşi găsesc locul în piaţă dacă nu au certificat de producător sau o societate comercială. În plus, chiar dacă sunt persoane fizice nu plătesc o taxă către societatea primăriei, pentru că nu fac comerţ în incinta pieţei.
„Noi nu taxăm pe domeniul public. Aceşti comercianţi nu vând în incinta pieţei, probabil ei nu au certificat de producător sau o societate. În piaţă există locuri pentru toţi comercianţii care fac dovada provenienţei produselor pe care le comercializează şi dumnealor pot face acest lucru. Repet, noi răpsundem doar de comerţul care se desfăşoară în incinta pieţelor, a halelor. Nu avem competenţă să intrevenim pe domeniul public”, a precizat Alin Mărăcine, directorul SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL.
„Pe noi ne-au găsit?!”
La rândul lor comercianţii de ocazie se apără spunând că vând sporadic produse, ca să mai fac un ban de o pâine, un litru de ulei sau o pungă de zahăr.
„Pe noi ne-au găsit?! Eu mai vând nişte ouă şi lapte, mai mult vara. Iarna găinile nu mai fac aşa multe ouă, cu laptele este la fel. Eu nu sunt că ăia din hală să cumpăr lapte şi să vând tot timpul. Nu aţi văzut ăia fie vară, fie iarnă au lapte şi brânză de vacă, de capră, de oaie. Orăşenii nu ştiu că iarna nu este lapte de capră sau brânză, dar cumpără… Precupeţi! Dacă mai plătesc şi taxe, unde ajung? Nu mă aleg cu nimic”, spune o femeie care îşi expune produsele pe trotuar.
Să fie amendate bătrânele care vând pătrunjel
Reprezentanţii Primăriei Craiova, proprietarul domeniului public, spun că o lămurire cu privire la această situaţie putem primi de la Poliţia Locală. Un astfel de comerţ poate fi stopat de către Poliţia Locală, mai spun aceştia.Primăria Craiova are un Regulament de gospădărire în care la art. 31, litera h. se spune:”Constituie contravenţie săvârșirea oricăreia dintreurmătoarele fapte de către persoane fizice și juridice, dacă nu sunt comise în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni:Comercializarea produselor agroalimentare sau de altă natură din mers, pe trotuare, alei sau în alte locuri publice decât cele special amenajate şi repartizate„, Regulament.Un răspuns de la Poliţia Locală nu am primit până la închiderea ediţiei.