Complexul Energetic Oltenia (CEO) a aprobat un program de achiziție de gaze naturale pentru cele trei termocentrale pe care le are în exploatare.
În acest sens, contractul de achiziție va fi supus analizei acționarilor Complexului Energetic Oltenia în cadrul unei ședințe. Aceasta este programată în ultima parte a lunii ianuarie a anului viitor. Gazele naturale sunt folosite de către grupurile energetice pe cărbune. Blocurile energetice sunt alimentate și cu gaze naturale, folosite în special în procesul de pornire a cazanelor. S-a întâmplat însă de multe ori ca gazele naturale să fie folosite în cantități mai mari pentru producția de energie electrică, pe lângă cărbunele utilizat în mod obișnuit.
Conform CEO, achiziția de gaze naturale se va realiza prin intermediul Bursei Române de Mărfuri. De combustibilul respectiv vor beneficia sucursalele electrocentrale de la Rovinari și Turceni, din județul Gorj, respectiv pentru sucursala electrocentrale de la Ișalnița, din județul Dolj.
Termocentrala Rovinari a oprit grupul energetic 5 din lipsă de cărbune
Problema asigurării combustibilului este una esențială pentru Complexul Energetic Oltenia. Recent, Sucursala Electrocentrale de la Rovinari a oprit grupul energetic numărul 5 din lipsă de cărbune. Complexul Energetic Oltenia mai funcționează cu numai 3 grupuri energetice, însă încărcate la jumătate, tot din lipsă de combustibil.
Producția medie este de 500 de MW. Nu sunt șanse ca stocurile de lignit să se refacă prea curând, având în vedere că producătorul de energie a intrat în iarnă cu un deficit de 40.000 de tone de cărbune. Este de amintit că nici calitatea lignitului livrat termocentralelor nu a fost tot timpul una corespunzătoare. Cărbunele a venit amestecat cu pământ la Termocentrala Rovinari.
Sunt într-un program de închidere
Complexul Energetic Oltenia și-a propus să închidă o serie de cariere miniere și să efectueze lucrările de ecologizare prevăzute de lege. Măsurile de restructurare care vizează închiderea sau conservarea perimetrelor miniere se află în diferite stadii de implementare. Pentru perimetrele miniere Peșteana, Lupoaia și Husnicioara există Planuri Tehnologice de Încetare a Activității înaintate la Ministerul Energiei pentru a fi aprobate în Comisia Tehnico-Economică.
Pentru perimetrele miniere Jilț Sud, Tismana, Jilț Nord există în curs de derulare procedură pentru selecția serviciilor de proiectare pentru elaborarea Planurilor Tehnologice de Încetare a Activității.
Carierele CEO se închid și se ecologizează conform Planului de restructurare aprobat prin Decizia C(2022) 553, corelat cu necesarul de lignit pentru capacitățile energetice care vor asigura funcționarea sigură și stabilă a Sistemului Electroenergetic Național și în concordanță cu lucrările de punere în siguranță a extracției de lignit prevăzute în Planul de Închidere a Activității (PIA) pentru fiecare carieră.
La CEO vor mai rămâne după 2026 grupurile energetice numerele 4 și 5 de la Rovinari și 5 de la Turceni, toate în rezervă de capacitate. De asemenea, din 10 cariere miniere, vor rămâne 4 după 2026, în capacitate rezervată.
Este vorba de Cariera Jilț Nord, care se va închide în 2027. Cariera Pinoasa se va închide în 2030. Cariera Roșiuța se va închide în 2029 și Cariera Roșia care se va închide în 2030. Chiar Cariera Minieră Jilț Sud ar fi trebuit să intre în rezervă de la 1 ianuarie 2024.
Citeşte şi: CEO vinde tot: scoate 5 active la vânzare în 2025
Citeste mai mult