Germania descoperă o uriașă campanie rusească de fake news, înainte de alegeri
Autoritățile din Germania avertizează că videoclipuri false legate de Rusia răspândesc afirmații privind fraudarea alegerilor germane. Informațiile false care susțin că buletinele de vot ale partidului de extremă-dreapta AfD lipsesc sau sunt distruse s-au răspândit online cu doar câteva zile înainte de alegerile din Germania, scrie POLITICO.
Ministerul german de Interne a identificat o campanie de dezinformare legată de Rusia care răspândește afirmații false privind fraudarea alegerilor din Germania cu doar câteva zile înainte de scrutinul de duminică.
Videoclipurile fabricate care circulă pe rețelele de socializare sugerează în mod fals că pe buletinele de vot din Leipzig lipsește numele candidatului de extremă-dreapta al Alternativei pentru Germania (AfD). Un alt videoclip pare să arate o mașină care distruge buletinele de vot pentru AfD.
După cum a relatat pentru prima dată Der Spiegel, oficialii orașului și agențiile de informații au dezmințit ambele videoclipuri și au avertizat cu privire la o încercare de a induce în eroare alegătorii. „Aceasta este o campanie țintită menită să influențeze alegerile pentru Bundestag”, a declarat pentru POLITICO un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne. „Autoritățile din Leipzig și Hamburg au verificat rapid aceste videoclipuri ca fiind false. Caracteristicile acestui efort de dezinformare indică ‘Storm-1516’, o operațiune de influență afiliată Rusiei care a fost activă în alegerile trecute.”
Reţeaua „Storm-1516” răspândeşte conţinut înşelător sau fals prin intermediul reţelelor sociale şi al propriilor site-uri
Astfel, un videoclip difuzat în oraşul Leipzig din estul ţării lăsa impresia că un candidat al partidului de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a fost omis de pe o listă electorală şi că nu se mai poate vota pentru partid, potrivit site-ului oficial al oraşului.
Reţeaua „Storm-1516” răspândeşte conţinut înşelător sau fals prin intermediul reţelelor sociale şi al propriilor site-uri web, folosindu-se de relatări senzaţionale pentru a maximiza aria de acoperire, a declarat Ministerul de Interne.
Cum funcționează rețeaua
Reţeaua creează mai întâi conturi neautentice de social media şi site-uri pseudo-media ca „somnifere”, umplându-le iniţial cu conţinut neutru sau pro-rus înainte de a le activa pentru dezinformare.
„Oraşul examinează în prezent ce măsuri legale trebuie luate ca urmare a acestor videoclipuri”, au afirmat autorităţile oraşului Leipzig într-un comunicat.
Joi, experţii care lucrează cu Fundaţia Robert Bosch din Germania au declarat că o reţea de peste 700 de conturi false de social media a apărut în ultima săptămână a campaniei electorale din Germania, promovând teze pro-ruse şi demonizându-l pe candidatul conservator la funcţia de cancelar, Friedrich Merz.
Articolul Germania descoperă o uriașă campanie rusească de fake news, înainte de alegeri apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.
Citeste mai mult