Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a semnat joi, 23 februarie, contractul pentru pentru realizarea unui traseu pentru biciclete de 494 de kilometri, din care 224 km pe teritoriul județului Suceava, proiect la care CJ Suceava este asociat cu Consiliile Județene Bistrița și Mureș.
Proiectul are o valoare totală de 40,7 milioane de euro, din care aproape 16 milioane de euro pentru județul Suceava. Semnarea acestui contract finanțat prin PNRR a avut loc la București, la Palatul Victoria, în prezența premierului Nicolae Ciucă și a ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și a Administrației, Cseke Attila.
”În județul Suceava avem în parteneriat 20 de primării. Traseul pornește din frontiera cu Ucraina, de la Brodina, apoi Vicovu de Sus şi urmăreşte o serie de rute cultural-turistice, printre care se află trei dintre cele mai importante mănăstire ale Bucovinei, mănăstirile Putna, Suceviţa, Moldoviţa, localităţi incluse în rutele gastronomice (Fundu Moldovei – Ţinutul Huţulilor), localităţi cu produse tradiţionale din Bucovina (Câmpulung Moldovenesc), gospodării tradiţionale (Brodina şi Ciocăneşti), staţii de cale ferată (Putna, Câmpulung Moldovenesc, Mestecăniş, Vatra Dornei şi Poiana Stampei) și se suprapune în proporție de 71% cu Via Transilvanica”, a explicat președintele CJ Suceava. .
Acesta a mulțumit Consiliilor Județene Bistrița și Mureș pentru încrederea de a alege Consiliul Județean Suceava ca lider de proiect.
”Avem la dispoziție 3 ani de zile pentru realizarea acestui proiect care, din punctul meu de vedere, înseamnă încurajarea unui noi forme de turism: turismul pe bicicletă. Acesta înseamnă mai multă sănătate și înseamnă punerea în valoarea a peisajului și a obiectivelor turistice ale Bucovinei”, a declarat Gheorghe Flutur.
În cursul zilei de miercuri, la Târgul de Turism de la București, președintele CJ Suceava va prezenta va prezenta printre prioritățile județului Suceava și ruta de aproape 200 km de piste de bicicletă din contractul proaspăt semnat, care se adaugă celor peste 600 km de trasee de mountain bike amenajate în județul Suceava.
În cadrul ceremoniei de la Palatul Victoria au fost semnate următoarele contracte:
* Contract de finanţare semnat cu CJ Suceava în valoare de 40,7 milioane de euro care vizează realizarea unui traseu de 494 de kilometri de trasee cicloturistice şi conectarea unor obiective cultural-turistice de pe traseu: Mănăstirea Putna, Ansamblul Bisericii Sfântul Nicolae, Cetatea medievală Bistriţa, Biserica de la Leurda, Biserica din lemn Sfântul Prooroc Ilie din localitatea Petriş şi Ansamblul Bisericii Evanghelice Jelna, respectiv, Castrul Roman Parcul Arheologic Călugăreni, un proiect desfăşurat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi Consiliul Judeţean Mureş.
* Contract de finanţare semnat cu CJ Dolj cu o valoare de 29,3 de milioane euro, un proiect derulat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Mehedinţi şi Consiliul Judeţean Olt, care vizează realizarea proiectului Traseu Eurovelo 6 Mehedinţi – Dolj – Olt, cu o lungime de 356 de kilometri. Obiectivele care vor fi conectate prin acest traseu vizează Cetatea Drobeta, Cetatea medievală a Severinului, Cula Tudor Vladimirescu, Castrul roman din Hinova şi Cetatea Romano-Bizantină Cetatea Sucidava.
* Contract de finanţare semnat cu CJ Timiş în valoare de 142,6 milioane euro pentru realizarea proiectului ‘Cu bicicleta prin vest’, un traseu cicloturistic o lungime de 1.729 de kilometri. Traseul include vizitarea Castelului Huniade, Castelul Salbek, Biserica de lemn din Lăpugiu de Jos, Castrul Roman Micia, Sarmizegetusa Regia, Cetatea Costeşti – Cetăţuia, Costeşti-Blidaru, Castrul Roman de la Cigmău şi Cetatea medievală de la Mehadia, precum şi Forul lui Traian din situl arheologicul Piatrana Samizegetusa, şi va fi realizat în parteneriat cu Consiliile Judeţene Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara.
* Contract de finanţare semnat cu CJ Călăraşi în valoare de 57,1 milioane euro, pentru realizarea proiectului ‘Cicloturism la Dunărea de Jos’. Un trase de 693 de kilometri care include Cetatea Histria, cetăţile Ulmetum, Moara de hârtie, Satul Meşteşugarilor şi Rezervaţia de Ghimpe de la Comana care va fi realizat în parteneriat cu Consiliile Judeţene Constanţa,Giurgiu şi Ilfov.
Nicolae Ciucă: Dezvoltarea infrastructurii de trasee cicloturistice la nivel naţional va contribui la sprijinirea transportului durabil
” Este o dovadă prin care confirmăm continuarea măsurilor stabilite în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Discutăm de patru contracte în valoare de 270 de milioane de euro care, împreună, vor finanţa construirea unor piste de bicicletă de aproximativ 3.000 de kilometri. Călătoria în natură cu bicicleta se poate face nu doar pentru sport şi recreere, ci şi pentru deplasarea către sau de la serviciu pentru un traseu amenajat special pentru biciclete, prietenos cu mediu şi care păstrează şi conservă natura “, a declarat Nicolae Ciucă.
El a precizat că toate cererile de finanţare depuse au fost evaluate în cursul lunii ianuarie şi au fost semnate, în total, şapte contracte de finanţare pentru realizarea de trasee cicloturistice pe digurile cursurilor de apă.
Totodată, premierul a subliniat beneficiile ce decurg din realizarea acestor proiecte. “Proiectele de astăzi sunt realizate în parteneriat cu autorităţile publice locale. Obiectivul acestora este creşterea coeziunii sociale, reducerea disparităţilor şi, desigur, crearea de noi locuri de muncă, în special în mediul rural. La fel de importantă este contribuţia noilor proiecte la sprijinirea transportului durabil prin dezvoltarea infrastructurii de trasee cicloturistice la nivel naţional. Stabilirea şi trasarea traseelor cicloturistice se va face în raport cu celelalte investiţii şi vizează creşterea accesibilităţii zonelor turistice şi, desigur, dezvoltarea infrastructurii aferente”, a declarat Ciucă. Şeful Executivului a punctat faptul că aceste trasee vor permite României să participe şi să contribuie la reconfigurarea reţelei europene de trasee EuroVelo şi a diverselor trasee cicloturistice internaţionale.
În context, el a subliniat efortul făcut la nivelul Guvernului, Ministerului Dezvoltării şi la nivelul autorităţilor locale pentru a găsi o formulă de lucru în parteneriat pentru dezvoltarea acestor proiecte. “Folosesc acest prilej pentru a le mulţumi şi preşedinţilor de Consilii judeţene prezenţi astăzi aici şi să-i îndemn şi pe dumnealor (…) să facă tot ceea ce le este omeneşte la îndemână pentru ca aceste fonduri să fie cheltuite cu chibzuinţă să fie cheltuite în limitele de timp asumate pentru ca cetăţenii să perceapă că, la nivelul tuturor autorităţilor, nu există alt obiectiv decât acela de a le face viaţa mai uşoară”, a declarat Ciucă.
La rândul său, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a subliniat că aceste patru contracte înseamnă implicarea a 14 consilii judeţene. “Avem, sigur, pentru fiecare contract, câte un lider al parteneriatului care va gestiona această finanţare, dar practic, prin aceste contracte semnate, o treime dintre judeţele ţării primesc finanţare pentru trasee cicloturistice, ceea ce cred că este important. Şi dacă vă uitaţi la Consiliile Judeţene lideri de parteneriat veţi vedea că toate zonele României sunt reprezentate, pentru că am încercat ca acele criterii pe care le-am avut în ghidul de apel să echilibreze reprezentarea şi înfăptuirea acestei infrastructuri de trasee cicloturistice”, a afirmat Cseke Attila. (O.S.)
The post Gheorghe Flutur a semnat la Palatul Victoria contractul de 40,7 milioane de euro pentru realizarea unui traseu cicloturistic în parteneriat cu Bistrița-Năsăud și Mureș appeared first on Obiectiv de Suceava.
Citeste mai mult