Deputatul de Olt Gigel Știrbu a anunțat, vineri, într-o conferință de presă, că a redepus în Parlament proiectul de lege care ar da dreptul slătinenilor, și a cetățenilor care locuiesc pe o rază de 8 kilometri în jurul municipiului-reședință de județ, să iasă la pensie cu doi ani mai devreme, după ce în noua lege a pensiilor această prevedere nu se mai regăsește.
Proiectul a fost depus în procedură de urgență, iar parlamentarul liberal face apel la liderii grupurilor parlamentare din celelalte partide să sprijine adoptarea acestei inițiative parlamentare.
„Acum aproape opt ani de zile, subsemnatul, am inițiatiat o proiecție legislativă prin care toți cetățenii din Slatina și din localitățile într-un areal de 8 km de jur-împrejurul acestui municipiu aveau dreptul să se pensioneze anticipat cu doi ani de zile pentru că argumentele au fost și sunt foarte puternice. Speranța de viață în Slatina – față de alte localități din această țară care nu au o platformă industrială care să elimine noxe și care să pună sănătatea în pericol a cetățenilor, în Slatina se întâmplă acest lucru și sănătatea de la vârste foarte fragede a multor slătineni este precară din cauza acestor lucruri -, speranța de viață, spuneam, e mult mai mică decât în alte localități. Ca atare, am luat decizia acum opt ani de zile să depun această inițiativă legislativă care a devenit lege ulterior și care a fost în funcțiune și care a produs efecte benefice pentru locuitorii acestei zone timp de opt ani de zile.
În urma adoptării noii legi a pensiilor, anul acesta, începând cu 1 septembrie, această prevedere legislativă a fost eliminată din legislația în vigoare.
Dacă dintr-o anumită perspectivă înțeleg legiuitorul, că deja erau destul de multe localități care beneficiau de această prevedere, din perspectiva unui locuitor al municipiului Slatina nu înțeleg. Și nu o înțeleg pentru că acei agenți economici încă funcționează în municipiul Slatina și încă slătinenii inhalează aceste noxe. Ca atare, această prevedere legislativă, această normă legislativă nu trebuia să fie analizată cu ghiotura, la grămadă. Trebuia să fie analizată pe fiecare localitate în parte, să vadă dacă în anumite localități se mai întâmplă ca agenți economici să elibereze în aer noxe. Vă dau un singur exemplu: Copșa Mică a fost una dintre localitățile care au beneficiat de această prevedere legislativă, dar în Copșa Mică nu mai există poluatori, dacă mergeți acolo, toată zona în care au existat poluatori veți vedea că e acoperită cu verdeață, cu gazon, parcuri și așa mai departe; zona a fost ecologizată.
În Slatina există agenții cu economici ca și acum 30, 40 de ani, care, prin prisma producției și direcției în care-și gestionează afacerile elimină noxe în aer. Sunt agenți economici pe care îi respectăm, sunt agenți economici pe care îi încurajăm, i-am ajutat de fiecare dată, dar statul român trebuie să se gândească și la cetățenii săi. Și cred că cetățenii din Slatina și din acest areal de 8 km de jur-împrejurul Slatinei, care „au beneficiat” de această poluare timp de zeci de ani de zile, merită să beneficieze în continuare de această prevedere legislativă. Ca atare, toți acești cetățeni merită să beneficieze în continuare de această prevedere legislativă. Ca atare, am redepus această inițiativă legislativă, am vorbit cu liderii de grup ai Partidului Național Liberal din cele două camere și am garanția că Partidul Național Liberal va vota această proiecție legislativă. Am depus proiectul în procedură de urgență; acum vom vedea dacă vom găsi înțelegere și la celelalte grupuri parlamentare”, a declarat parlamentarul liberal.
Reamintim că, în urmă cu opt ani, proiectul prin care a fost modificată Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, astfel încât cei ce au locuit cel puțin 30 de ani în Slatina și în localitățile din jurul Slatinei, pe o rază de 8 kilometri, să poată ieși mai devreme cu doi ani la pensie, fără să fie penalizați, a purtat nu doar semnătura deputatului Gigel Știrbu, ci și pe a senatorului PSD Paul Stănescu, pe atunci președinte al PSD Olt.
Citeste mai mult