Taxa pe paragină, cum mai este numită impozitarea clădirilor aflate într-un stadiu avansat de degradare, va fi plătită anul acesta de zeci de proprietari de imobile private sau de spații comerciale din Reșița.
Proprietarii a 72 de clădiri degradate din Reșița plătesc impozite majorate anul acesta. În funcție de nivelul de degradare, impozitul clădirilor neîntreținute corespunzător s-a majorat cu 300%, respectiv 500%, din 2025.
Măsura a fost adoptată în unanimitate de consilierii locali, în ultima ședință ordinară din 2024. Primarul Ioan Popa a susținut în motivarea proiectului de hotărâre că orașul trebuie schimbat cu ajutorul autorităților locale, dar și cu cel al cetățenilor, care trebuie să se îngrijească de fațada imobilelor pe care le dețin.
„Supraimpozităm clădirile care nu au fost întreținute, care nu au o mentenanță corespunzătoare. Dacă municipalitatea face eforturi pentru infrastructură, este momentul ca și reșițenii să-și întreține corespunzător casele, blocurile, clădirile private și comerciale din oraș. Avem multe clădiri în această situație, mai multe decât anul trecut. Numărul lor este în creștere, dar sunt și proprietari care anul trecut au fost supraimpozitați, iar între timp și-au refăcut fațadele. Încurajez și sfătuiesc pe cei care dețin în primul rând spații comerciale să și le pună la punct. Să facem cu toții un efort pentru ca orașul să arate cât mai frumos”, a declarat primarul Reșiței, Ioan Popa.
Pe „lista neagră” se află clădiri sau spații comerciale care sunt suprataxate an de an, și pe care proprietarii par că nu au de gând să le refacă prea curând. Printre acestea se numără: fostul Magazin Universal, Hotel Semenic, fostele sedii ale poștei de pe bulevardul Republicii și de pe strada Libertății, dar și mai multe imobile de pe străzile Zimbrului, Castanilor, Libertății, Calea Caransebeșului, bulevardele A.I. Cuza, Muncii și Calea Caransebeșului etc.
FOTO: ARHIVĂ
Citeste mai mult