Mircea Scarlat, scriitor și critic literar ar fi împlinit astăzi 70 de ani. Născut în localitatea Cervenia, Mircea Scarlat s-a stins din viață la vârsta de 36 de ani.
Trecut mult prea devreme în neființă, teleormăneanul a lăsat literaturii cea mai de anvergură lucrare “Istoria poeziei românești” ce a fost scrisă în patru volume. Opera sa a fiind încheiată, post mortem, de Nicolae Manolescu.
Fiu de intelectuali, profesori de biologie, Mircea Scarlat s-a născut în localitatea Cervenia, în data de 10 aprilie 1951 iar cei care l-au cunoscut susțin că acesta a prins drag de cărți încă din copilărie.
După ce a absolvit Facultatea de Filozofie, timp de cinci ani, 1975-1980, a predate ca și cadru didactic la un liceu din Alexandria. Cu ajutorul academicianului Al. Roseti și-a completat studiile la Viena, a beneficiat de o bursă Herder.
Debutul editorial l-a avut la vârsta de 25 de ani iar în 11 ani a dat literaturii românești o serie de cărți de critică literară și istorică.
”Era meticulos, neobosit în a scociorî prin arhive şi când scria ceva îşi epuiza subiectul. Pe lângă capacitatea lui de efort, colegii de generaţie, dedaţi cronicii literare ori publicisticii, par nişte greieri pe lângă furnica din fabulă. Mircea Scarlat îşi cunoştea subiectele investigate în cele mai mici amănunte. Mapele lui de fişe şi dosare (nu existau computere) erau celebre. Îi plăcea, apoi, să frecventeze bibliotecile publice. Era un client statornic, de exemplu, al Bibliotecii Academiei. Colegii lui o ignorau până şi pe aceea din Facultate. Să adaug la aceste însuşiri un viu scrupul al exactităţii. Mircea Scarlat n-avea o mare imaginaţie critică, dar era neîntrecut în felul precis în care îşi decupa materia de studiu şi în felul precis în care o comenta”, îşi aminteşte despre Mircea Scarlat, criticul Nicolae Manolescu.
Opere
Introducere în opera lui Miron Costin, București, editura Minerva, 1976
Ion Barbu – Poezie și deziderat, București, Editura Albatros, 1981
Istoria poeziei românești, volumul I, București, Editura Minerva 1982 – (Premiul Asociației Scriitorilor din București)
Istoria poeziei românești, volumul II, București, Editura Minerva, 1984
Introducere în opera lui Cezar Bolliac, editura Minerva, 1985
Istoria poeziei românești, volumul III, Editura Minerva, 1986
George Bacovia – nuanțări, Editura Cartea Romanească, 1987
The post In memoriam Mircea Scarlat first appeared on Cronica de Teleorman / Ştiri din Teleorman şi nu numai.
Sursa: cronicadeteleorman.ro