În era tehnologiei, la nivelul județului Caraș-Severin, există încă unități de învățământ care nu dispun de supraveghere video. Mai alarmant este că pază umană lipsește și aceasta cu desăvârșire în prea multe școli din județ.
Potrivit legii, toate unitățile de învățământ trebuie să aibă pază, fie că vorbim despre angajați proprii, firme specializate ori camere de supraveghere video. Un raport al Instituției Prefectului Caraș-Severin arată că lucrurile nu stau tocmai așa, iar evenimente nedorite se pot întâmpla oricând în nu mai puțin de 109 unități.
„Din totalul de 404 unități școlare care funcționează în județul nostru, 295 sunt asigurate cu pază umană, sistem de supraveghere video sau sisteme tehnice de alarmare, în timp ce 109 nu dispun de sisteme de securitate”, arată datele prezentate în ședința organizată marți, la sediul Instituției Prefectului Caraș-Severin, unde s-a evaluat modul în care a fost asigurată protecția unităților de învățământ de la începutul acestui an școlar și până în prezent.
„Siguranța elevilor și a personalului didactic constituie una dintre condițiile fundamentale pentru organizarea unui proces educațional de calitate și performant”, consideră prefectul Ioan Dragomir, motiv pentru care acesta a solicitat instituțiilor responsabile să colaboreze în continuare, atât în ceea ce privește atribuțiile pe care le au în domeniu, cât și pentru crearea unor parteneriate mai strânse cu școlile și autoritățile locale.
Totodată, Ioan Dragomir a dispus Inspectoratului Școlar Județean operaționalizarea cât mai rapidă în fiecare școală a grupurilor de acțiune prevăzute în Planul teritorial cadru de acțiune pentru siguranță școlară.
„Aceste grupuri au ca scop facilitarea comunicării în vederea adaptării măsurilor necesare pentru prevenirea și combaterea violenței și crearea unui mediu școlar sigur pentru toți elevii”, mai spune prefectul Dragomir.
Citeste mai mult