Termo Urban Craiova, furnizorul de de căldură al oraşului, mai face un pas spre demararea lucrărilor de reabilitare a sistemului de distribuţie a agentului termic primar.
Societatea a obţinut la începutul acestei săptămâni certificat de urbanism pentru „modernizarea reţelelor de distribuţie a energiei termice la consumatorii finali din Municipiul Craiova Faza I -Lotul „.
Respectiv, modernizarea reţelelor termice aferente PT1 Valea Roşie, PT2 Valea Roşie, PT3 Valea Roşie, PT4 Valea Roşie , PT6 Valea Roşie, PT7-Valea Roşie, PTSărari PT1Sărari, PT2 Sărari, PT3 Obor Spania, PT6 Calea Bucureşti, PT1 Brazda lui Novac şi PT2 Brazda lui Novac.
După ce şi-a dat seama că administrează o reţea de distribuţie a agentului termic secundar mult învechită, Termo Urban şi-a propus să treacă la modernizare. Pierderile tehnologice de energie termică sunt în cuantum de 27,84 %pentru punctele termice şi de 29,77 % pentru centralele termice – producere şi distribuţie.Drept urmare, la începutul acestui an a depus documentația pentru a aplica la apelul de proiecte „Modernizarea rețelelor de distribuție a energiei termice către consumatorii finali din Municipiul Craiova – Faza I.”
Termo Craiova intenţionează, într-o primă fază, să reabiliteze reţelele termice aferente unui număr de 76 de puncte termice. Prin acelaşi proiect, operatorul intenţioneză să contorizeze atât căldura, cât şi consumul de apă caldă. Prin urmare, pe conductele de branşament ar urma să fie instalate contoare de energie termica cu citire de la distanță sau în sistem radio la toate scările de bloc. Contoarele vor fi amplasate pe conductele de branșament și vor fi prevăzute atât pentru măsurarea și înregistrarea cantității de energie termică furnizată, cât și pentru măsurarea și înregistrarea cantității de apă caldă pentru consum menajer. Contoarele vor fi echipate cu toate accesoriile necesare pentru o măsurare corectă a debitelor și pentru transmisia datelor la distanță. Citirea consumurilor va fi transmisă direct în punctele termice, fără a necesita un angajat care să facă citirea fiecărui contoar.
Termo Urban nu mai vrea pierdei
Totodată, se vor instala conducte de recirculare apă caldă menajeră. Astfel energia termică consumată pentru producerea acesteia nu se va mai risipi și nu se vor mai arunca la canal cantități mari de apa până ce apa calda ajunge la robinetele craiovenilor la temperatura la carepoate fi folosită. În proiect se vorbeşte chiar de scoaterea rețelele în afara subsolurilor blocurilor, dacă este posibil.
Termo a înţeles că trebuie să echilibreze hidarulic propria reţea. Prin urmare, prin acest proiect Termo Urban prevede montarea unor robinete de presiune diferenţială pe reţeaua de distribuţie, astfel încât să fie realizată echilibrarea hidraulică.Contractul a fost semnate de ministrul energiei în luna mai 2024. Valoarea totală a proiectului este de 235.650.615,38 lei (47.364.101,74 euro), din care valoarea totală a finanțării din Fondul pentru modernizare este de 195.863.985 lei (39.367.271,32 euro. Durata totală de realizare a investiției este de 30 de luni, timp de 5 ani. Lucrările de execuție se vor realiza numai în perioada caldă a anului când nu se furnizează energie termică pentru încălzire.
Citeste mai mult