Debutul anului școlar este însoțit adesea de neliniștea părinților privind îmbolnăvirea copiilor, îndeosebi în anii grădiniței și ai claselor primare. Reintrarea în colectivitate crește riscul contractării de infecții – numărul mare de elevi sau preșcolari dintr-o sală de clasă duce la răspândirea rapidă a virusurilor.
Mulți părinți apelează la suplimente alimentare în această perioadă, din dorința de a întări imunitatea copiilor și de a-i face mai rezistenți în fața bolilor. Însă „nu există un sirop minune care să țină răcelile departe de copii”, spune medicul pediatru Oana Hortopan.
Invitată într-o emisiune la postul Radio Sud, aceasta a oferit câteva sfaturi pentru depășirea cu bine a sezonului de viroze.
Igiena, importantă, dar greu de respectat de către copiii foarte mici
„La peste 20 de copii într-un spațiu destul de restrâns, este foarte dificil să previi răspândirea unui virus, iar copiii de grădiniță și de clasă primară sunt cei mai vulnerabili. Igiena este importantă, dar este aproape imposibil să te aștepți de la un copil de 3 ani să respecte regulile de igienă pentru prevenirea îmbolnăvirilor”, spune medicul pediatru.
Un lucru foarte important și ușor de realizat este aerisirea sălilor de clasă la fiecare oră, maxim la două ore, timp de 10-15 minute, adaugă specialistul. „Copiii nu răcesc pentru că s-a deschis fereastra”.
Alimentația și odihna, factori importanți pentru susținerea imunității
În același timp, trebuie să le asigurăm copiilor o alimentație sănătoasă și echilibrată, evitând sucurile, produsele de tip fast-food și dulciurile în exces. Alimentația ar trebui să fie bogată în fructe, legume și proteine, ca să se asigure și necesarul de vitamine, precizează dr. Hortopan.
„Copilul ar trebui să aibă niște ore de somn corespunzătoare vârstei. Este foarte important ca organismul să fie odihnit pentru a face față provocărilor, inclusiv la nivel imunitar”, mai spune pediatrul, care insistă pentru minim de 8 ore de somn pe noapte, deși ar fi indicată chiar o perioadă mai lungă. Medicul spune, însă, că în practica de zi cu zi a observat că orele de somn au devenit o provocare din ce în ce mai mare, întrucât tot mai mulți copii au tendința să se culce la ore târzii.
Suplimente – da sa nu?
În privința administrării de suplimente, la care apelează un număr considerabil de părinți, din dorința de a întări sistemul imunitar al copiilor, medicul pediatru spune că acestea trebuie privite cu mare atenție.
„Sunt mai multe tipuri de siropuri care influențează imunitatea. Nu recomand siropurile care stimulează imunitate, sunt destul de controversate, inclusiv din punct de vedere al efectelor pe termen lung. Suplimentele care susțin apărarea imunitară sunt în regulă, precum cele cu vitamina D, administrată mai ales în perioada iernii. Uneori, un adaos de calciu, însă ar fi indicate niște analize care să ne arate dacă este necesar”, menționează dr. Oana Hortopan.
Probioticele susțin imunitatea
Mai puțin cunoscută este contribuția la echilibrarea organismului și susținerea imunității pe care o pot avea probioticele.
„Probioticele pot fi administrate pentru a echilibra mucoasa intestinală, de unde pleacă apărarea organismului, ele nu se folosesc doar împreună cu antibioticele. Alături de vitamina D3, probioticele sunt unele dintre cele mai importante suplimente cu care îi putem ajuta pe copii”, spune medicul pediatru.
În privința antibioticelor, dr. Oana Hortopan are un mesaj clar:„Administrarea de antibiotic fără recomandarea medicului este total inadecvată. În plus, în peste 90% din cazuri este vorba, de fapt, de viroze. Nu le facem niciun bine copiilor administrându-le antibiotic în aceste cazuri. Din contră, imunitatea pe care ne străduim să le-o clădim o dărâmăm prin administrarea unui antibiotic atunci când nu este cazul.”
CITEȘTE ȘI: Câte minute de activitate fizică ar trebui să adunăm săptămânal pentru sănătatea noastră
Citeste mai mult