Inspectoratul Școlar Județean Cluj se află în mijlocul unui scandal după a anunțat lansarea unui proiect-pilot de testare a abilităților elevilor printr-o metodă nestandardizată. Este vorba de un sistem de scanare a palmelor cu un aparat neurostimulator care a costat 2.500 de euro. Conform „specialiștilor“, aparatul ar fi capabil să colecteze date pe baza cărora să genereze 7 rapoarte privind profilul psihologic al individului scanat.
Inițiativa ISJ Cluj de a „citi în palme“ elevilor a stârnit un val de ironii în mediul online, iar proiectul a fost retras.
Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Cluj a anunțat ulterior că Proiectul-pilot de „scanare” a palmelor elevilor pentru profilul de orientare în carieră nu va fi promovat în școli, pâna când nu vor fi clarificate aspectele care țin de eficacitatea și relevanța rapoartelor generate.
„În contextul informațiilor vehiculate în spațiul public, referitoare la prezentarea, în cadrul unei Conferinței de presă, din 23 ianuarie 2024 a Proiectului pilot, de orientare vocațională, „ÎNCOTRO? EU” conducerea Inspectoratului Școlar Județean Cluj anunță public faptul că această inițiativă nu va fi promovată la nivelul unităților de învățământ preuniversitar din județul Cluj, până la momentul clarificării tuturor aspectelor care țin de eficacitatea și relevanța rapoartelor generate.
Asigurăm părinții și opinia publică asupra faptului că școala clujeană rămâne un spațiu protejat, care valorifică metode și instrumente a căror eficacitate și utilitate nu periclitează sănătatea fizică și mintală a elevilor”, a transmis ISJ Cluj.
Reprezentanții Universității Babeș-Bolyai (UBB), Daniel David și decanul Adrian Opre, profesori în psihologie, au declarat pentru Edupedu.ro că instrumentul folosit în acest proiect nu este acreditat.
Proiectul ISJ Cluj prin care peste 100 de elevi de clasa a XI-a ar fi urmat să fie evaluați prin „scanarea” mâinilor cu un dispozitiv, „pentru identificarea abilităților native privind cariera lor viitoare” a fost lansat pe 23 ianuarie într-o conferința de presă în care inspectorul șef Marinela Marc a declarat că „clubul Lions a venit spre noi cu acest dispozitiv și Universitatea Babeș Bolyai, Facultatea de Psihologie și Științele Educației”
Proiectul a fost contestat de reprezentanții Universității Babeș-Bolyai (UBB) și ai Facultății de Psihologie și Științele Educației. Aceștia au declarat pentru Edupedu.ro că nu sunt parteneri în proiect, cum au fost prezentați de inspectorul școlar general din Cluj și în relatări din presa locală și că instrumentul prezentat pentru derularea acestui proiect nu este, din informațiile lor, unul acreditat și validat de experți în psihologie, la nivel național sau internațional.
Cine a inventat aparatul
Prin proiect, Inspectoratul Școlar a agreat, împreună cu Clubul Lions Genessis să testeze pe elevii clujeni un aparat inventat de un român, Dumitru Grigore, consilier în cadrul unei societăți comercială numită Tracia Unită, „organizație a Domnului Profesor Florian Colceag în care aceștia au creat cel mai performant program de scanare a profilului pshihologic pe ADN-ul ființei umane”; Tracia Unită care „întruchipează tărâmul antic de unde au pornit civilizațiile lumii. Școala Zamolxiană a spiritualității”.
Dumitru Grigore este inginer fizician, în vârstă de 60 de ani, licențiat în psihologie, cu un doctorat în mecatronică, susținut la Academia Tehnică Militară, Facultatea de Mecatronică și Sisteme Integrate de Armament, în cadrul unei cercetări bazate pe neuroștiințe, dar și cu o diplomă în teologie, obținută în 2001, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sf. Muceniță Filoteea” din Pitești cu lucrarea “Misiune Ortodoxă și globalizare”, fiind și hirotonit preot în Eparhia Argeșului și Muscelului.
În 2013, Dumitru Grigore a dezvoltat și patentat un sistem psihometric, denumit MindMi. Sistemul, care este produs de către compania clujeană Psychometric Systems, face profilul psihologic detaliat al unei persoane în doar 5 minute.
Invenția a fost distinsă cu Marele Premiu al Concursului ”Patriot Fest – București 2017” si cu Medalia de Aur la Salonul International de Invenții de la Geneva în aprilie 2019.
Autor al lucrărilor ”Contribuții privind comanda și controlul mișcării, de la distanță, în Sistemele Tehnice Militare” (2015),”Inteligențele fractale” (2015), ”Metodă de evaluare psihologică prin analiza structurii de text” (2015), ”Sistem psihometric integrat pentru evaluare complementară” (2014), Dumitru Grigore este și consilier pentru tehnologii avansate al societății Tracia Unită, care ”întruchipează tărâmul antic de unde au pornit civilizațiile lumii, școala zamolxiană a spiritualității”.
Dumitru Grigore este și cercetător asociat al Institutului de Studii, Cercetare, Dezvoltare și Inovare al Universității ”Titu Maiorescu” din București. Din 1999 este membru titular al Comisiei de Cibernetică a Academiei Române.
The post Inspectoratul Școlar din Cluj s-a făcut de râs cu un aparat care „citește în palme“ viitorul elevilor. Cine l-a inventat și ce legătură are cu „Școala Zamolxiană“, o societate dacopată plină de credințe dubioase first appeared on ObservatorBN.
Citeste mai mult