Timișoara marchează Revoluția din Decembrie 1989. S-au pregătit instalații luminoase, expoziții, tururi ghidate sau concert rock, sub numele „35 de ani de libertate”.
Portalul Libertății este numele unei instalații luminoasă de dimensiuni impresionante care va fi amplată, în 16 decembrie, pe malul Canalului Bega. Lucrare a studioului britanic Lucid Creates, instalația funcționează ca un pasaj de legătură cu trecutul, cu istoria noastră. La Timișoara, lucrarea integrează o coloană sonoră compusă de artiștii timișoreni Petre Ionuțescu și Cristian Văduva, care recreează sunetele Revoluției din Decembrie 1989. Cu mărturii sonore, înregistrări de pe străzile Timișoarei din zilele Revoluției în care se aud scandări, focuri de armă, strigătele timișorenilor, lucrarea are scopul de a ne aduce aminte de curajul și jertfa de acum 35 de ani.
„La 35 de ani de la Revoluție pregătim o ediție-jubileu, a cărei țintă este să ne reamintească de momentul Decembrie 1989 într-o valență contemporană, răspunzând temelor care produc neliniște și speranță în societatea noastră. În felul acesta ne dorim să ajungem la generațiile tinere care știu prea puține despre perioada comunistă și Revoluție. Dar și să recâștigăm emoția și interesul generației care a fost atunci în stradă pentru libertatea noastră, a tuturor”, spune primarul Dominic Fritz.
Expoziții din trecut, pentru Timișoara de azi
Au fost pregătite și mai multe expoziții în aer liber. Constatin Duma, fotoreporter și în timpul Revoluției din Timișoara din 1989, cu o coleție impresionantă de poze de atunci expune pe Podul Andrei Șaguna și lângă Vila Mal.
O altă expoziție de fotografie este a lui Cătălin Regea, pe Podul de la Maria. Ea reconstituie prin imagini de arhivă emoțiile și atmosfera lui Decembrie 1989 într-un oraș flămând de libertate.
Dan Perjovschi prezintă o expoziție de desene, pe fațadele clădirii fostei Garnizoane (str. Alba Iulia și str. Lucian Blaga) și pe cuburile publicitare din oraș. Aceasta prezintă o serie de cuvinte cheie sau imagini sugestive, miza lui Decembrie 1989, dar și provocările prin care trece Europa acum.
Tururi ghidate și Rock for Revolution
Turul ghidat al Revoluției din 1989 presupune parcurgerea unui traseu de 1,5 kilometri în centrul orașului, prin locurile cele mai importante ale acelor zile, împreună cu un ghid autorizat și pe baza informațiilor lui Adrian Kali, revoluționar și doctor în istorie specializat în Revoluția de la Timișoara. Tururile sunt gratuite, dar e obligatorie înscrierea.
Concertul Rock for Revolution, eveniment deja tradițional, va avea loc în 20 decembrie, de la ora 19:00, în Piața Victoriei. Urcă pe scenă: Implant pentru Refuz, Spitalul de Urgență, Marco Mendoza, Doomsday Astronaut.
Întreg programul este centralizat aici.
Citeste mai mult