Universitatea Politehnica Timișoara derulează proiecte de peste 200 de milioane de lei prin PNRR. De la început, specialiștii UPT s-au confruntat cu numeroase probleme: birocrația excesivă, lansarea târzie a multor proiecte, dar și timpul scurt de implementare ce a mai rămas.
Rectorul UPT, Florin Drăgan, și echipa de implementare a proiectelor din Timișoara atrag atenția că unele finanțări vor fi pierdute la nivel național, pentru că deja se înregistrează întârzieri mari.
„Ne-am confruntat cu o lansare târzie a multor apeluri, birocrația este semnificativă. Sunt multe elemente care pun în pericol implementarea proiectelor finanțate, la nivel național. De asemenea, la nivelul coordonatorilor de reforme, sarcina uriașă de finanțare și raportare, în balanță cu resursele disponibile, reprezintă un obstacol în ducerea la bun sfârșit a proiectelor. Toate acestea duc la o singură concluzie: trebuie prelungit termenul de implementare, dacă vrem să ne dezvoltăm serios ca țară. Sunt instituții care abia acum licitează anumite proiecte, nu vor avea cum să le termine într-un an de zile, chiar dacă vor beneficia de tot norocul din lume. Este nevoie de unitate, membrii guvernului și europarlamentarii trebuie să facă tot posibilul ca termenul să fie prelungit. Din păcate, în spațiul public nu am văzut încă pe cineva să arate că face acest lucru chiar dacă se încearcă”, a declarat Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.
Conform regulamentelor europene, toate proiectele finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență trebuie finalizate până în 30 iunie 2026. Cu toate acestea, având în vedere întârzierile și dificultățile birocratice întâmpinate la nivel național, este nevoie de discuții privind posibilitatea unei prelungiri pentru anumite proiecte strategice.
„Implementarea proiectelor cu finanțare PNRR se desfășoară în paralel cu alte programe operaționale aferente exercițiului financiar 2021 – 2027. În aceste condiții, presiunea la nivelul resursei umane din cadrul beneficiarilor, în sectoare esențiale de tipul achizițiilor, implementării și managementului de proiect, managementului investițiilor este foarte mare. În același timp, ultimii ani au fost marcați de diverse perioade de blocare a angajărilor, în condițiile în care fondurile PNRR nu au o componentă eligibilă de resurse umane. Pentru toți beneficiarii, dar și pentru coordonatorii de reforme acestea reprezintă provocări majore” a explicat Simon Pescari, prorector UPT responsabil cu investiții, patrimoniu și dezvoltare sustenabilă.
Universitatea Politehnica Timișoara are în implementare proiecte proprii cu finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență în valoare de peste 200 de milioane de lei. Acești bani europeni asigură modernizarea campusului universitar, reabilitarea și eficientizarea energetică a mai multor clădiri universitare și dezvoltarea infrastructurii digitale.
Citeste mai mult