Edilul-șef ține neapărat să scape Reșița de imaginea tristă a blocurilor comuniste și să schimbe aspectul orașului, aspect la care lucrează de mai mulți ani și pe care continuă să-l facă pe bani europeni.
Ioan Popa anunță că echipa sa din Primăria Reșița depune spre finanțare, pe Programul Regional Vest 2021-2027, șase noi proiecte pentru eficientizarea energetică a mai multor blocuri de locuințe din cartierul Govândari.
Este vorba despre blocurile nr. 6 (cinci scări), 7 (trei scări), 8 (șase scări), 18 (trei scări), 19 (patru scări) și 28, toate de pe Bulevardul Republicii, și alte două de pe Strada Făgărașului, blocul 37b, și Aleea Vlădeasa, nr. 2 – 4 scări.
Pentru a urgenta finalizarea documentațiilor în vederea accesării programului european și obținerea fondurilor necesare reabilitării acestor blocuri, edilul-șef a convocat ieri ședință de îndată a Consiliului Local Reșița.
„Am urgentat aprobarea de către consilierii locali a documentațiilor tehnice la care au lucrat colegii mei pentru că suntem contratimp. Astăzi urmează să depunem spre finanțare aceste proiecte, pe Programul Regional Vest 2021-2027, Prioritatea 3 – Obiectiv specific 2.1 – Promovarea eficienței energetice și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Cofinanțarea suportată de Primăria Reșița este de 2%, iar costurile pentru locatari sunt zero. Precizez că finanțarea disponibilă în acest moment este mai mică decât valoarea cumulată a celor șase proiecte pe care le depunem, însă, ca de fiecare dată, ne pregătim pentru a obține maximum din fiecare axă de finanțare, pentru că, de obicei, banii alocați pentru regiunea Vest nu se consumă integral, situație în care au câștig de cauză municipalitățile care au pregătite proiecte suplimentare. Astfel, sunt șanse mari să obținem finanțarea pentru tot ce depunem în această etapă”, a declarat Ioan Popa.
Aceste proiecte se succed celor aflate deja în execuție atât în Govândari, cât și în partea centrală a orașului, și anume: blocurile 1, 3 și 9 – Bd. Republicii, blocul 35 – Bd. Revoluția din Decembrie 1918, blocul ne. 1 – Aleea Țarcului, bl. Nr. 2 Aleea Trei Ape, pentru care s-a obținut finanțare prin PNRR și care sunt în curs de finalizare.
Lucrările de anvelopare nu se vor opri aici, căci primarul Ioan Popa este hotărât să schimbe cu totul aspectul orașului. „Vom continua să căutăm surse de finanțare pentru a reabilita și alte blocuri din oraș”, a mai precizat edilul-șef.
Lucrările de modernizare de care vor beneficia clădirile care obțin finanțare:
1. Izolare termică:
înlocuirea tâmplăriei exterioare existente, inclusiv a celei aferente accesului în clădire, cu tâmplărie termoizolantă cu performanță ridicată, înlocuirea tâmplăriei interioare: uşi şi ferestre către spațiile comune.
termoizolarea pereților exteriori, inclusiv hidroizolarea terasei sau termoizolarea planşeului peste ultimul nivel;
închiderea balcoanelor şi/sau a logiilor cu tâmplărie termoizolantă;
izolarea termică a planșeului peste sol/subsol neîncălzit și a pereților care formează anvelopa clădirii;
2. Modernizare sisteme
instalarea sistemelor de ventilare centralizată cu recuperare de căldură;
refacerea canalelor de ventilație din apartamente;
lucrări de reabilitare/modernizare a instalațiilor de iluminat și a circuitelor electrice – pentru părțile comune. Instalarea de corpuri de iluminat cu LED, senzori de mișcare;
instalarea de sisteme de management energetic integrat, inclusiv pregătirea clădirilor pentru soluții inteligente;
sisteme de umbrire pentru sezonul cald cu reglare manuală sau cu reglare automată inteligentă;
instalarea surselor regenerabile de producere de energie pentru părțile comune ale clădirii: