Edilul-șef aplaudă măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare anunțate de președintele Senatului României și spune că aceeași rețetă a fost aplicată și în Primăria Reșița în 2016.
Președintele Senatului, liberalul Ilie Bolojan, a anunțat miercuri reducerea numărului de angajați la Senat, de la 796 la 618, diminuarea cu 20% a numărului de mașini și a cotei de combustibil pentru angajați. Măsurile nepopulare au stârnit rumoare pe holurile Parlamentului și indignarea celor vizați de ele.
Primarul Reșiței, un susținător declarat a lui Ilie Bolojan, consideră că măsurile anunțate de acesta pentru eficientizarea activității și scăderea cheltuielilor Senatului sunt exact ceea ce își doresc cei mai mulți dintre cetățenii României de la liderii politici.
„Îl felicit pe președintele Senatului că a luat taurul de coarne. După ani de zile în care nimeni nu a avut curajul să facă ce trebuie făcut, era cazul ca administrația centrală să fie scuturată, mai ales în contextul în care se află România acum. Nu ai cum să explici cetățenilor de rând, plătitori de taxe și impozite, că trăim vremuri grele, atâta timp cât vremurile grele sunt doar pentru ei. Este important de înțeles că demersul lui Ilie Bolojan nu e acela de a da oameni afară. Atâta timp cât se finanțează din taxele și impozitele cetățenilor, o instituție trebuie să funcționeze eficient, cu minimul de resurse necesar. De mult nu mai este cazul despre așa ceva în multe componente ale statului. Cred că acesta este și unul din motivele pentru care în societatea românească de astăzi se simte atâta revoltă”, spune primarul Reșiței.
Ioan Popa recunoaște că, în 2016, când a ajuns primar, a aplicat aceeași formulă de reducere a cheltuielilor bugetare, după modelul aplicat de Bolojan la Oradea. Și bine a făcut, susține acesta, căci dacă la acel moment 80% din buget se ducea pe plata salariilor, acum procentul a ajuns la 12%.
„Ilie Bolojan și modul în care acesta a lucrat la Oradea a fost exemplul meu când am preluat funcția de primar al Reșiței. În 2016, la Primăria Reșița, erau aproximativ 900 de angajați, iar 80% din bugetul local se ducea spre salarii și cheltuieli de funcționare. La Biroul de Proiecte Europene lucrau doar patru persoane, iar despre investiții nu prea era vorba. Am redus masiv posturile, în zonele în care mulți angajați se călcau pe picioare iar astăzi Primăria Reșița are 557 de angajați. Deci, în 2025, Primăria Reșița are 60% din numărul angajaților din 2016, cu tot cu structurile nou create. În 2024 am închis bugetul la 364.046.067 lei. Din acest buget fondul de salarii este de aprox. 43.000.000, adică 12%”, precizează Ioan Popa.
Edilul-șef al Reșiței menționează că s-a văzut nevoit să iasă în spațiul public pentru a face clarificări vizavi de situația angajaților din primărie, după ce pe rețelele de socializare au apărut mai multe dezinformări legate de numărul actual al salariaților.
„Fac aceste precizări pentru că am văzut ieri în mediul online un amplu foileton care mi se adresa, și care mă trimitea să iau exemplul lui Ilie Bolojan și în Primăria Reșița, care cică ar avea 1.100 de angajați și care consumă 80% din buget pe funcționare, deși de obicei aleg să nu răspund la dezinformările care apar online, din simplul motiv că mi-ar deturna foarte mult din focus spre discuții sterile, pe subiectul ăsta mă simt nevoit să intervin. Mai ales că simt că expunerea personajului pe care nu doresc să îl nominalizez este făcută nu din neștiință, ci cu intenția de a arunca în spațiul public un subiect care să fie ronțăit pe termen lung de toți comentatorii de serviciu”, a conchis Popa.
Citeste mai mult