„La Rondine”, în premieră, pe scena Operei Brașov. Sâmbătă, 30 noiembrie și duminică, 1 decembrie, de la orele 18.30, în Sala Operei, cea de-a XXI-a ediție a Festivalului de Operă, Operetă și Balet se încheie cu premiera spectacolului cu opera „La Rondine” de Giacomo Puccini. Potrivit Operei Brașov, evenimentul se constituie într-un omagiu adus compozitorului italian, la cei o sută de ani de la moartea acestuia, marcați de teatrele din întreaga lume.
Opera „La Rondine”, de G. Puccini
„La Rondine” a avut premiera mondială la Grand Théâtre din Monte Carlo pe 27 martie 1917.
În toamna anului 1913, directorii de la Carltheater din Viena l-au însărcinat pe Giacomo Puccini să compună o operetă vieneză. După ce a declarat că ar putea lua forma unei opere comice fără dialog, în stilul operei „Cavalerului rozelor” de Richard Strauss, „doar mai distractiv și mai organic”, a fost de acord. Munca pentru scrierea partiturii a durat doi ani, uneori intens, alteori cu mare dificultate, iar în primăvara anului 1916 opera a fost terminată. Premiera, care urma să aibă loc la Viena, a fost împiedicată de izbucnirea Primului Război Mondial și de intrarea Italiei în Alianța împotriva Austro-Ungariei, prin urmare, Opera din Monte Carlo a fost aleasă ca loc de prezentare a acesteia.
„La Rondine”, în traducere, „rândunica”, este versiunea lui Puccini despre povestea din capodopera verdiană „La Traviata”. Acțiunea are loc la mijlocul secolului al XVIII-lea la Paris și pe Riviera Franceză.
Magda este curtezană în înalta societate din Paris și amanta bancherului Rambaldo, dar care visează la dragostea adevărată. La o petrecere, poetul Prunier îi ghicește în palmă și îi prezice faptul că, la fel ca rândunica, va călători spre sud în căutarea fericirii, dar se va întoarce acasă…
Când un străin, Ruggero, sosește în oraș, Magda decide să riște totul, deghizându-se și urmărindu-l la celebrul club de noapte Bullier’s… Cei doi se îndrăgostesc și decid să fugă împreună în sudul Franței. Duc împreună o viață fericită, dar trecutul nu îi dă pace Magdei. Ruggero nu știe cine este ea cu adevărat, iar reputația ei i-ar provoca lui căderea în dizgrație… va ieși adevărul la iveală?
Muzica scrisă de Puccini pentru „La Rondine” este cuceritoare, cu o orchestrație luxuriantă și melodii spectaculoase care ating, profund, coardele inimii – în special, intensele duete de dragoste dintre Magda și Ruggero de la sfârșitul operei.
Regizorul italian Matteo Mazzoni vine, pentru a patra oară, la Opera Brașov, pentru a pune în scenă spectacolul cu opera „La Rondine” de G. Puccini, după ce a mai montat aici: „Tosca” de G. Puccini (2013), „Rigoletto” de G. Verdi (2018) și „Carmen” de G. Bizet (2023).
„«La Rondine» vorbește despre dorințe, vise spulberate, despre contrastul între căutarea fericirii și dificultățile impuse de circumstanțe. Puccini, prin această operă, ne oferă o compoziție care îmbină cu măiestrie pathosul melodramei italiene cu farmecul și ușurința operetei. Această combinație de tonuri opuse — adâncimea emoțională a operei și eleganța fără griji a operetei — este inima pulsantă a operei, iar intenția mea regizorală este tocmai aceea de a explora această ambiguitate stilistică, scoțând în evidență tensiunea dintre vis și realitate care caracterizează povestea Magdei și a lui Ruggero”, afirmă regizorul Matteo Mazzoni.
Foto: Schițe de decor din „La Rondine” / Imagine trimisă de Opera Brașov
Conducerea muzicală a celor două reprezentații ale premierei îi va aparține maestrului Traian Ichim, dirijor al Operei Brașov, cu o bogată experiență.
Artistul și designerul vizual Luca Attilii vine, pentru prima dată, la Opera Brașov. El face parte din echipa de realizatori ai premierei operei „La Rondine” de Giacomo Puccini, de la sfârșitul acestei săptămâni, și se ocupă de proiecțiile video și asigură light designul spectacolului.
Luca Attilii este expert în tehnologie digitală și lucrează în domeniile video, grafică și design industrial. Deține un CV bogat și desfășoară o activitate prolifică, câteva realizări ale acestui an fiind: „Lucia di Lammermoor” de G. Donizetti la Teatro Carlo Felice din Genova, „Aida” de G. Verdi la Teatro Coccia din Novara, iar, la Opera Națională București, semnează video designul la „Bărbierul din Sevilla” de G. Rossini și „Povestirile lui Hoffmann” de J. Offenbach. Cu Matteo Mazzoni nu este la prima colaborare, ei având o bogată experiență comună în numeroase producții artistice din România și din țări din Europa și din Asia.
Decorurile spectacolului cu opera „La Rondine” au fost realizate de arhitectul Cătălin I. Arbore (București), aflat la a doua colaborare cu Opera Brașov, după „Nabucco” de G. Verdi. Costumele sunt semnate de Rodica Garștea.
Distribuție sâmbătă, 30 noiembrie 2024:
Magda de Civry – Aurelia Florian
Ruggero Lastouc – Doru Iftene (invitat)
Rambaldo Fernandez – Dan Popescu
Lisette – Silvia Micu
Prunier – Mugurel Oancea
Yvette – Lăcrămioara Schuller
Bianca – Corina Klein
Suzy – Asineta Răducan
Périchaud – Ștefan Schuller
Gobin – Cristian Dicu
Crébillon – Andrei Ionescu
Maggiordomo – Paul Tomescu
Georgette – Mihaela Marele
Gabriella – Geanina Tomescu
Lolette – Cristina Coatu
Rabonnier – Mihai Burlacu
Adolfo – Robert Kerezsi
Una voce – Iuliana Stârlea
Un tenore – Marius Tămășanu
Distribuție duminică, 1 decembrie 2024:
Magda de Civry – Aurelia Florian
Ruggero Lastouc – Adrian Dumitru
Rambaldo Fernandez – Alin Anca
Lisette – Alexandra Procopovici (invitată)
Prunier – Viktar Navitski (invitat)
Yvette – Maria Catrina
Bianca – Anca Panait
Suzy – Florentina Soare
Périchaud – Marian Rește
Gobin – Claudiu Bugnar
Crébillon – Șerban Dinu
Maggiordomo – Valer Lucaciu
Georgette – Andromeda Nemeș
Gabriella – Ana Radu
Lolette – Alexandra Olaru
Rabonnier – Șerban Lupei
Adolfo – Robert Kerezsi
Una voce – Andreea Condei
Un tenore – Bogdan Mirică
Își dau concursul Orchestra, Corul și Baletul Operei Brașov.
Regia artistică: Matteo Mazzoni (invitat)
Dirijor: Traian Ichim
Decoruri: arh. Cătălin I. Arbore (invitat)
Lighting designer: Luca Attilii
Costume: Rodica Garștea
Coregrafia: Alexandru Fotescu
Dirijor cor: Dragoș Cohal
Asistent regie: Valentina Mărgăraș
Asistent coregrafie: Alexandra Scriminț
Pregătirea muzicală: Sena Ducariu, Simona Patriche, Ovidiu Mezei
Sufleor: Nicoleta Chirilă
Regie scenă: Silvia Papadopoulos, Alina Nistor
Spectacolul durează două ore și 30 de minute și are două pauze. Pentru aceste evenimente, nu mai sunt bilete disponibile.
Informații se pot obține la telefon: 0268-419380.
„Recitalul de la ora cinci”, la Muzeul „Casa Mureșenilor”
Miercuri, 27 noiembrie, de la ora 17.00, la Muzeul „Casa Mureșenilor”, se va desfășura „Recitalul de la ora cinci”, oferit de artiștii Operei Brașov: Anda Pop – soprană, Sonia Hazarian – mezzosoprană, Carmen Topciu – mezzosoprană, Liviu Iftene – tenor, Alexandru Aghenie – bariton și Valentin Marele – bariton. Vor fi acompaniați la pian de Sena Ducariu, iar prezentarea va fi făcută de Simona Manole.
În program sunt cuprinse lied-uri din creația universală, aparținând compozitorilor din diverse epoci muzicale: Franz Schubert – „Du bist die Ruh”, „Standchen”, Robert Schumann – „Widmung”, „Die beiden Grenadier”, W.A. Mozart – „Dans un bois solitaire” sau Jules Massenet – „Elegie”.
Recitalul durează o oră și nu are pauză. Preț bilete: 8 lei – adulți, 4 lei – pensionari și 2 lei – elevi, studenți. Acestea se pot achiziționa de la sediul Muzeului „Casa Mureșenilor” (Brașov, Piața Sfatului nr. 25), înainte de începerea evenimentului.
Evenimente desfășurate cu sprijinul Consiliului Local al Municipiului Brașov și al Primăriei Municipiului Brașov.
Articolul „La Rondine”, în premieră, pe scena Operei Brașov. „La Rondine” a avut premiera mondială la Grand Théâtre din Monte Carlo pe 27 martie 1917 apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.
Citeste mai mult