Apele Române Banat transmit populației că lacurile din Banat nu sunt secate. În ceea ce privește acumulările Trei Ape, Gozna, Văliug și Secu, gradul de umplere este de aproape 45%.
Informarea vine după ce în mass media regionale au apărut informații potrivit cărora acumulările de apă sunt secate intenționat.
„Acumulările Trei Ape, Gozna, Văliug și Secu sunt administrate de TMK HYDROENERGY POWER SRL; ultimele trei fac parte din amenajarea hidroenergetică Bârzava Superioară și sunt gestionate conform reglementărilor stabilite de autoritățile competente, respectiv A.N.A.R. și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Aceste lacuri au trei funcții principale: asigurarea apei pentru populație, protecția împotriva inundațiilor și producția de energie electrică. În ceea ce privește situația actuală a acestor acumulări, volumul de apă în luna februarie 2025 a fost de 8,5 milioane mc, ceea ce reprezintă un grad de umplere de 44,65%, față de 7,5 milioane mc prognoza inițială. Aceasta se datorează unui debit afluent foarte scăzut, cauzat de lipsa precipitațiilor și de un strat de zăpadă redus, ce ar fi putut contribui la completarea volumului de apă. În cazul acumulării Gozna, nivelul scăzut al apei este tot rezultatul unui debit redus și al lipsei zăpezii. De asemenea, menționăm că, începând cu data de 15 martie 2025, în zona montană, stratul de zăpadă nu mai poate fi cuantificat (echivalentul de apă fiind zero)”, transmit reprezentanții Apele Române Banat.
Lacul Surduc are, în acest moment, un grad de umplere de 72% și are ca scop principal alimentarea cu apă a populației. Acumularile permanente de pe cursurile de apă din județul Timiș au rol principal de atenuare a undelor de viitură.
Potrivit instituției, operatorul acumulărilor Trei Ape, Gozna, Văliug și Secu transmite către ABA Banat, de două ori pe zi, informații exacte referitoare la gradul de umplere, debitul afluent și debitul uzinat. Aceste date sunt monitorizate cu atenție de specialiști, iar în cazul în care este necesar, ABA Banat poate impune restricții de folosire a apei pentru a asigura alimentarea cu apă a populației.
Cele trei acumulări de pe Bârzava, împreună cu Trei Ape de pe râul Timiș, fac parte dintr-un sistem hidroenergetic complex, fiind un sistem de regularizare temporală și spațială a resursei de apă, prin derivații și acumulări. Prin această amenajare hidroenergetică, riscul de neasigurare a alimentării cu apă a municipiului Reșița scade considerabil.
În prezent, stocul de apă în amenajarea hidroenergetică Bârzava Superioară este de 9,4 milioane mc, ceea ce plasează întregul sistem în zona de funcționare normală.
Citeste mai mult