Clădirea Muzeului Banatului Montan din Reșița se află în prima sa renovare majoră de la darea sa în folosință, în 1987.
După aproape patru decenii de la inaugurare, Muzeul Banatului Montan din Reșița trece printr-un amplu proces de reabilitare și modernizare. Schelele au fost deja ridicate, iar clădirea emblematică a orașului de pe Bârzava se află în plin șantier.
Este prima reabilitare de amploare a clădirii de la darea sa în folosință, în anul 1987, iar investiția se ridică la aproximativ 14 milioane de lei. Întreaga lucrare este parte dintr-un proiect implementat de Consiliul Județean Caraș-Severin, cu finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), accentul fiind pus pe eficiența energetică a clădirii și modernizarea infrastructurii culturale.
Potrivit Compartimentului de Comunicare și Relații Publice al Consiliului Județean, lucrările vor aduce îmbunătățiri esențiale pentru performanța energetică a clădirii. Printre intervențiile prevăzute se numără: izolarea pereților cu vată minerală și placarea fațadei ventilată cu piatră naturală, izolarea termică a intradosurilor și protejarea cu tencuieli decorative; înlocuirea tâmplăriei; termoizolarea planșeului peste ultimul nivel; izolarea termică a planșeului peste sol; realizarea hidroizolației corespunzătoare pe perimetrul clădirii; introducerea pompelor de căldură și a panourilor fotovoltaice, ca sursă regenerabilă de energie; refacerea teraselor necirculabile;
Licitația pentru realizarea lucrărilor a fost câștigată de societatea Chris Sketch Art SRL din Reșița. Constructorul are la dispoziție 12 luni pentru realizarea lucrării.
Citeste mai mult