După 12 ani, caransebeșenii se pot bucura, în sfârșit, de apă potabilă de calitate, odată cu inaugurarea noii uzine de apă, o investiție realizată cu ajutorul fondurilor europene.
Sloganul „vrem mai mult și mai bine”, se dovedește a fi nu doar o vorbă-n vânt, ci fapte concrete. După o perioadă neagră din istoria Aquacaraș, în care societatea nu a punctat mai nimic notabil, directorul Gheorghe Filipescu a făcut pasul spre o nouă eră, o etapă în care proiectele sunt multiple, și nu doar trecute pe caiet, ci și materializate.
Pentru caransebeșni, 17 aprilie a fost o zi istorică, o zi în care s-a spus da unui nou început, da calității, da apei potabile curate. După 12 ani a fost inaugurată noua uzină de apă, o investiție de zeci de milioane de euro, realizată desigur cu suportul financiar al fondurilor europene. Este doar unul dintre proiectele de anvergură din județ, alte orașe urmând să aibă aceeași „soartă”, un pas mare, de maximă importanță pentru întreaga regiune, care va garanta furnizarea eficientă și sigură a apei potabile.
„Sunt diferențe majore între ceea ce a fost și ce este acum Uzina de Apă, și apreciez soluția tehnică abordată pentru că totul este automatizat și există asigurări că și apa va avea o calitate mai bună. Mă leagă și o chestiune nostalgică de această uzină de apă, știu și de problema de le Zervești, dar se va rezolva și acest lucru, al turbidității apei. Vom găsi și soluții financiare pentru a rezolva problema existentă.
Există un proiect al societății, ca într-o perioadă rezonabilă de timp, toate instalațiile de apă și canal, din toate zonele rurale ale județului, să fie preluate de către Aquacaraș, chiar dacă poate va îngreuna financiar societatea. Am avut o discuție cu consiliul de administrație, și nu îmi doresc ca acest lucru să se facă peste noapte, în acest moment sunt proiecte în derulare și ne dorim cât mai repede finalizarea lor.” – a declarat Silviu Hurduzeu, prezent la eveniment.
Noua uzină, în care își desfășoară activitatea 18 angajați, înseamnă o îmbunătățire semnificativă a calității apei, prin întregul sistem automatizat, la nivelul cel mai ridicat, și o sectorizare inteligentă, totul pentru o apă de o calitate superioară, care da, chiar a costat peste 20 de milioane de euro. Evenimentul mult așteptat a avut loc în prezența președintelui Consiliului Județean, Silviu Hurduzeu, a prefectului Ioan Dragomir, primarului municipiului Caransebeș, Felix Borcean, dar și a numeroși alți primari din județ.
Ing. Claudia Boloca, directorul de producție Aquacaraș, a fost „ghidul” în noua uzină, cea care s-a îngrijit să prezinte oaspeților fiecare colț din uzină și modul de funcționare al acesteia. A fost atentă să pună în evidență toate detaliile și procesele tehnologice de filtrare și clorinare a apei, subliniind astfel calitatea întregii investiții și beneficiile pe care aceasta le va aduce consumatorilor. Proiectul face parte dintr-un amplu program de modernizare a infrastructurii de apă și canalizare din Caraș-Severin.
De asemenea, tot în Caransebeș, în concomitent, se lucrează deja de vreo două luni la trecerea de pe conductele vechi, toate colmatate și pline de nămol, unele vechi de 60 de ani, pentru distribuirea apei prin conductele noi, beneficiind astfel de condițiile pe care uzina le oferă.
„Cel mai mare stres de când sunt la Aquacaraș, a fost calitatea apei, de aceea investim în rețele vechi, în sectorizare, astfel încât să nu oprim apa tot orașul, doar să intervenim pe sectorul respectiv, iar disconfortul să fie foarte mic.
Vrem anul acesta și mai mult, iar un alt pas mare este producerea de energie, pentru că există o mare dezbatere cu prețul apei despre care mulți spun că este foarte mare. Noi suntem pe locul 34 în țară, din 47, si cu toate astea ne preocupă să producem energie.
Exista în premisă să poată fi scăzut prețul la apă, dacă nu intervin alți factori, inflația care o ia razna spre exemplu, dar proiectul acesta are ca finalitate scăderea cheltuielilor, prețul la apă și cel al canalizărilor.” , a menționat dir. Gheorghe Filipescu.