Reglementările privind izolarea termică a blocurilor se modifică la un capitol extrem de important: plata lucrărilor. Iată pe banii cui vor fi făcute lucrările.
Izolarea termică a blocurilor, cunoscută și ca reabilitare termică, este extrem de importantă pentru confortul locatarilor și pentru… buzunarul acestora. Altfel spus, bloc izolat termic = căldură = facturi mai mici.
La acest moment, costul lucrărilor este acoperit, în cea mai mare parte, de autoritățile administrației publice locale. Asociațiile de proprietari contribuie și ele la plata lucrărilor, pe durata executării acestora, cu o cotă ce nu poate fi mai mică de 10 la sută. La cerere, autoritățile locale pot acoperi și cota ce revine proprietarilor, urmând să o recupereze ulterior de la aceștia în maximum 10 ani de la terminarea lucrărilor.
În viitor însă, conform unui proiect de lege aprobat de Senat, va exista și posibilitatea ca procentul din costul lucrărilor ce revine asociațiilor de proprietari să nu mai fie recuperat de autoritățile administrației publice locale! Asta înseamnă că lucrările vor fi plătite integral de primărie, dar cu două condiții: să aprobe asta consilierii locali și… să fie bani la buget.
”Cota de contribuție proprie a proprietarilor/asociațiilor de proprietari (…) poate fi asigurata integral din bugetul local, fără recuperarea acesteia, în baza hotărârii consiliului local, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucuresti sau a consiliilor locale ale sectoarelor municipiului București, dupa caz, și în limita fondurilor aprobate anual cu această destinație”, se precizează în proiectul de lege privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe.
Fără îndeplinirea celor două condiții de mai sus, asociațiile de proprietari trebuie să acopere măcar 10 la sută din costul lucrărilor.
”Prin excepție (…), autoritățiile administrației publice locale pot asigura, la cererea de finanțare depusă de către asociațiile de proprietari, în baza hotărârii consiliului local, respectiv a Consiliului General al Municipiului București sau a consiliilor locale ale sectoarelor municipiului București, după caz, și în limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinație, finanțarea cheltuielilor aferente executării lucrărilor de intervenție corespunzătoare cotei de contribuție ce revine proprietarilor/asociației de proprietari, cu recuperarea sumelor în condițiile alin. (3] §1 (5)-(10) sau fără recuperarea sumelor în conditiile alin. (71)”, se precizează în proiectul de lege.
Iată mai jos în ce constau lucrările de reabilitare termică și care sunt avantajele pentru locatarii blocului, centralizate de e-nergia.
Ce presupune reabilitarea termică
izolarea termică a pereţilor exteriori
înlocuirea ferestrelor şi a uşilor exterioare existente, inclusiv tâmplăria aferentă accesului în blocul de locuinţe, cu tâmplărie performantă energetic
termo-hidroizolarea terasei/termoizolarea planşeului peste ultimul nivel în cazul existentei şarpantei
izolarea termică a planşeului peste subsol, în cazul în care prin proiectarea blocului sunt prevăzute apartamente la parter
lucrări de demontare a instalaţiilor şi a echipamentelor montate aparent pe faţadele/terasa blocului de locuinţe, precum şi remontarea acestora după efectuarea lucrărilor de izolare termică
lucrări de refacere a finisajelor anvelopei
lucrări de intervenţie la instalaţia de distribuţie a agentului termic pentru încălzire aferentă părţilor comune ale blocului de locuinţe, dacă este cazul
Avantajele reabilitării termice, pentru locatari
reducerea facturii de întreţinere cu până la 40% pe durata iernii
vara, locuinţele izolate asigură confortul termic fără cheltuieli suplimentare pentru aerul condiţionat, în multe cazuri
eliminarea igrasiei
refacerea faţadei blocului
Amenzi usturătoare pentru românii care stau la bloc. Riscă să scoată din buzunare până la 2500 de lei dacă fac asta
Amenzi usturătoare pentru românii care stau la bloc. Cei care blochează căile de acces cu lacăte, suduri sau alte lucruri riscă amenzi cuprinse între 500 și 2500 de lei.
Potrivit legislației anti-incendiu aflată în vigoare, lacătele sau alte lucruri care blochează căile de acces trebuie eliminate imediat pentru a asigura o evacuare rapidă a persoanelor în caz de urgență. Mai exact, articolele 107 și 110 interzic oriceobiect care blochează sau care afectează circulația, iar aceste reguli sunt aplicabile tuturor asociațiilor de proprietari.
Cei care nu respectă normele aflate în vigoare riscă amenzi cuprinse între 500 și 2.500 de lei, în funcție de gravitatea situației.
Autoritățile recomandă locatarilor să verifice periodic dacă sunt blocate căile de acces, astfel încât dacă va exista o urgență să se poată face evacuarea persoanelor cât mai rapid, fără să se pună în pericol viața oamenilor.
Potrivit legislației, acțiunile de prevenire și întreținere a căilor de acces sunt esențiale pentru siguranța tuturor, iar nerespectarea regulilor atrage răspundere legală.
Asociațiile de proprietari au obligația de a se asigura că toate reglementările sunt respectate, reguli care pot salva vieți în situațiile critice.
Sursa: romaniatv.net
Articolul Modificare importantă la izolarea termică a blocurilor! Cine va plăti lucrările apare prima dată în Olt Alert.
Citeste mai mult