Intră pe site-ul muzeului reșițean, descarcă imaginile obiectelor din colecția acestuia și „joacă-te” în mod creativ!
„MBM Creativ” este numele celui de-al doilea proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național pe care muzeul reșițean l-a câștigat anul acesta. Scopul țintit prin proiectul în valoare de 150.000 de lei este ca patrimoniul muzeului să devină sursă de inspirație deopotrivă pentru artiști și pentru public, așa cum se întâmplă la Rijksmuseum din Amsterdam. Astfel, muzeul reșițean a pus bazele unui studio creativ, în cadrul căruia artiștii au produs obiecte proprii inspirate după exponate din patrimoniul muzeului.
În acest sens, a fost organizat un concurs în cadrul căruia au fost desemnate câștigătoare cinci idei de design de obiect. Inițiativa este una inedită la nivel național, fiind printre puținele de acest gen organizate până acum în țară. Au rezultat cinci obiecte realizate de artiști creativi, obiecte care vor fi expuse în cinci locații diferite din oraș. „A fost un proiect foarte incitant și designerii au făcut minuni. Au ieșit obiecte extrem de interesante, care vor putea fi văzute la jumătatea lunii noiembrie în locuri publice din oraș. Astfel un public cât mai larg va avea acces la această expoziție inedită și cu vizibilitate sporită”, a spus Livia Magina, directoarea muzeului reșițean.
Aceasta nu este singura activitate inedită din cadrul proiectului. Publicul larg este invitat la creativitate în cadrul secțiunii de studio creativ deschisă pe site-ul muzeului, secțiune prin care se dorește stabilirea unei conexiuni directe între muzeu și public. Concret, în cadrul secțiunii amintite, vor fi urcate imagini ale unora dintre exponatele din patrimoniul muzeului, imagini cu care publicul este invitat să-și exerseze creativitatea. „Imaginile obiectelor pe care le vom încărca în această secțiune vor putea fi descărcate, văzute din unghiuri diferite și prelucrate. La final, noile imagini vor putea fi retrimse pe adresa noastră și cele mai reușite și interesante vor fi adăugate în galeria de pe pagina respectivă”, a mai precizat Livia Magina.
Citește și: Povestea satului Lindenfeld, arătată lumii întregi
Intră aici și exersează-ți creativitatea alături de Muzeul Banatului Montan! Prima imagine pe care o poți descărca reprezintă vasul cu grâu carbonizat, descoperit în așezarea preistorică de la Zorlențu Mare – Icleliște. Așezarea este încadrată cronologic ca aparținând culturii Vinča, fiind datată în jurul anului 5.000 înainte de Hristos. În perioada următoare, pe pagina muzeului reșițean vor fi urcate noi imagini cu care publicul este invitat la creativitate. Totodată, muzeul invită publicul să vadă expoziția fotografică internațională dedicată unor comunități dispărute din țară, printre care satul Lindenfeld din Caraș-Severin și insula Ada Kaleh. Coordonată de Muzeul Culturii Europene din Berlin, expoziția este unică în lumea muzeografiei, iar muzeul reșițean sigurul din țară care o găzduiește.
Citeste mai mult