Concedieri și restructurări masive în rândul bugetarilor la început de 2025. Unii angajați ai statului vor fi nevoiți să-și caute alte locuri de muncă anul acesta. Totodată bugetarii care rămân în sistem vor avea venituri reduse ca urmare a eliminarii unor sporuri sau a scăderii altora.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că vor exista concedieri masive în aparatul bugetar, aceste măsuri fiind necesare pentru a asigura reducerea cheltuielilor statului, în contextul crizei prin care trece România. Marcel Ciolacu a anunțat că, pe lângă reducerea de posturi de la Senat și Camera Deputaților, același proces se demarează în toată administrația centrală, inclusiv la nivelul Guvernului.
„Restructurarea aparatului bugetar este o prioritate pe care am enunțat-o chiar în Parlament, la învestirea Guvernului, și sunt decis ca – indiferent de obstacole – să o duc la bun sfârșit!
Reducerea de posturi demarată la Senat și Camera Deputaților reprezintă un pas firesc și așteptat de opinia publică, iar reprezentanții PSD sprijină și participă la acest demers. Faptul că, printre cei care au protestat la Senat, s-au aflat și angajați care în trecut au fost susținuți de PSD în funcții publice, reprezintă un demers personal al celor în cauză.
Același proces a demarat în toată administrația centrală, inclusiv la nivelul Executivului. Imediat ce am datele exacte, voi anunța numărul de posturi care dispar de la Secretariatul General la Guvernului și din toate instituțiile subordonate.
Totodată, demararea procesului de reformă administrativ-teritorială este continuarea absolut necesară de care România are nevoie. Rezultatul trebuie să fie un sistem bugetar mult mai eficient, cu oameni valoroși, plătiți în funcție de performanță, ca în zona privată – nu cu sporuri precum cel ”de antenă″, devenite o obișnuință lunară absolut aberantă”, a transmis Marcel Ciolacu.
După disponibilizările anunțate la Senat și Camera Deputaților, iată că și în alte insituții ale statului au loc restructurări. De exemplu, 70 dintre cei 350 de angajaţi din conducerea Poştei vor fi concediaţi până pe 1 aprilie.
„Programul de plecari voluntare este pana la finalul lunii ianuarie, se pot inscrie până la 31 ianuarie, dupa care în funcţie de cei care rămân se realizează o departajare, o testare, iar ceilalţi primesc preaviz”, a declarat Valentin Ştefan, director Poşta Română.
Și unii miniștri au anunțat că vor reduce personalul, în timp ce unele instituțiile cu atribuții similare vor fi comasate. De exemplu, Autoritatea pentru comunicaţii s-ar putea comasa cu cea pentru Reglementarea Energiei şi Consiliul Concurenţei, potrivit surselor Observator. Angajaţi cu salarii de zeci de mii de lei ar putea fi concediaţi.
Ministrul Mediului vrea să reducă şi el numărul angajaţilor din subordine.
„Regia Naţională a Pădurilor, Romsilva are mult peste jumătate din numărul direcţiilor silvice din România pe pierdere. Una dintre primele măsuri pe care le voi propune este de a avea doar direcţii silvice care sunt performante şi fac profit. Asta înseamna o reducere substanţiala a cheltuielilor”, declară Mircea Fechet.
Bugetarii care rămân în sistem ar putea avea venituri mai mici. Ministrul Dezvoltării vrea să elimine sporul de antenă pentru expunerea la radiaţii, care reprezintă 15% din salariul de bază şi a fost negociat la majoritatea instituţiilor.
Sursa: romaniatv.net
Articolul Noi concedieri la stat. Bugetarii care rămân vor avea venituri tăiate prin eliminarea mai multor sporuri apare prima dată în Olt Alert.
Citeste mai mult