Ziua Internațională a Dansului este marcată anual pe 29 aprilie, fiind instituită în 1982 de Consiliul Internațional al Dansului (CID) din cadrul UNESCO. Data a fost aleasă pentru a coincide cu ziua de naștere a lui Jean-Georges Noverre (1727–1810), coregraf francez considerat reformator al baletului clasic.
Evenimentul are caracter global și urmărește să atragă atenția asupra dansului ca formă artistică, dar și ca activitate educațională sau de loisir. În această zi, în numeroase țări, sunt organizate activități precum spectacole, cursuri deschise, prezentări sau dezbateri despre dans.
Anual, un artist sau o personalitate a dansului este invitat(ă) de către ITI (Institutul Internațional de Teatru) să transmită un mesaj oficial care însoțește această zi.
În 2025, autorul mesajului este Mikhail Baryshnikov, dansator și coregraf de origine letonă, stabilit în SUA, cu o impresionantă carieră de peste 50 de ani în dans.
Mesajul său a fost unul concentrat, sobru și reflectiv, accentuând rolul dansului ca formă sinceră de exprimare.
Se spune adesea că dansul poate exprima ceea ce nu poate fi rostit. Bucuria, durerea și disperarea devin vizibile; expresii întrupate ale fragilității noastre comune. Prin aceasta, dansul poate trezi empatia, poate inspira bunătatea și poate aprinde dorința de a vindeca, nu de a răni.
Mai ales acum — când sute de mii de oameni îndură războaie, traversează tulburări politice și se ridică în protest împotriva nedreptății — reflecția sinceră este esențială. Este o povară grea de pus pe umerii corpului, ai dansului, ai artei. Și totuși, arta rămâne cea mai bună cale de a da formă celor nespuse, iar noi putem începe prin a ne întreba: Care este adevărul meu? Cum îmi onorez propria persoană și comunitatea mea? Cui dau socoteală?
A afirmat Mikhail Baryshnikov, într-un mesaj postat pe site-ul oficial al International Dance Day.
Totodată, pe 29 aprilie este Ziua Internațională de Comemorare a Tuturor Victimelor Războiului Chimic (sub egida ONU).
Evenimente, în istorie
1624: Cardinalul Richelieu a devenit prim-ministru al regelui Ludovic al XIII-lea. A fost multă vreme clientul Celor trei mușchetari ai lui Alexandre Dumas.
1868: S-a înființat Filarmonica Română, care poartă numele lui George Enescu.
1945: Holocaust: Lagărul de concentrare de la Dachau a fost eliberat de trupele americane.
1945: Cancelarul și Führerul Germaniei, Adolf Hitler, s-a căsătorit cu partenera sa de lungă durată, Eva Braun, într-un buncăr din Berlin. Mariajul a fost de scurtă durată. 36 de ore. Apoi, ea s-a otrăvit cu cianură, iar el s-a împușcat în tâmplă.
1967: După ce a refuzat încorporarea în Armata Statelor Unite în ziua precedentă, lui Muhammad Ali (alias Cassius Clay) i se retrage titlul de boxer. Rușinea i-a fost spălată (parțial, desigur), în 1974, când a obținut al doilea titlu de campion mondial la categoria supergrea (dintr-un total de trei), fiind ales sportivul anului în SUA. În 1996, la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Atlanta, a purtat flacăra olimpică. A decedat în 2016 (74 ani).
1974: Scandalul Watergate: Președintele Statelor Unite Richard Nixon a anunțat publicarea transcrierilor editate ale înregistrărilor Casei Albe referitoare la scandal. După doi ani de negare… era și cazul ca președintele să recunoască implicarea sa în diverse acțiuni ilegale, care, într-un final, i-au adus demisia. A fost singurul președinte american demisionar.
2011: A avut loc, la catedrala Westminster din Londra, căsătoria Prințului William cu Kate Middleton. Presa britanică spune că în 2025, își serbează cei 14 ani petrecuți împreună, pe o insulă din Scoția, în regiunea unde ar fi început povestea lor romantică.
Sursa foto: Depositphotos
Articolul Notițe de calendar: 29 aprilie – Ziua Internațională a Dansului apare prima dată în ZiarMaramures.
Citeste mai mult