Istoricul Jandarmeriei Române a început oficial la 3 aprilie 1850, când domnitorul Grigore Alexandru Ghica a semnat „Legiuirea pentru reformarea corpului slujitorilor în jandarmi”, stabilind astfel bazele acestei instituții. Scopul principal al Jandarmeriei era menținerea ordinii și siguranței publice în Țara Românească.
În timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, după Unirea Principatelor Române din 1859, Jandarmeria a fost reorganizată, extinzându-și atribuțiile la nivel național. În perioada Războiului de Independență (1877-1878), jandarmii au avut un rol esențial în asigurarea ordinii pe front și în spatele liniilor de luptă.
La începutul secolului XX, Jandarmeria a devenit o instituție consolidată, participând la evenimente importante precum Marea Unire din 1918 și asigurând ordinea în perioada interbelică. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, jandarmii au fost implicați în operațiuni militare și de menținere a ordinii în zonele ocupate.
Comuniștii au vrut desființarea instituției
După 1948, regimul comunist a transformat Jandarmeria în trupe de securitate, dar instituția a fost reînființată în 1990. Astăzi, Jandarmeria Română este o forță integrată în structurile europene de securitate, având un rol esențial în combaterea criminalității, protecția cetățenilor și intervenția în situații de urgență.
Ziua Porților deschise, în Maramureș
Joi, 3 aprilie, cu ocazia Zilei Jandarmeriei, Inspectoratul Județean Maramureș organizează un eveniment al Porților Deschise, în intervalul orar 10 – 14. Gazdele vor realiza demonstrații de prindere a unui infractor, precum și exerciții de coborâre în rapel de pe o clădire.
Alte evenimente, în istorie
1922: Iosif Stalin i-a succedat lui Vladimir Ilici Lenin ca lider al Uniunii Sovietice. Poate lumea ieșea mai bine cu al doilea.
1948: Președintele american Harry Truman a semnat Planul Marshall de ajutorare cu 5 miliarde de dolari pentru 16 țări europene afectate de cel de-Al Doilea Război Mondial. Spre deosebire de Trump, nu s-a uitat apoi la resursele lor minerale.
1966: Stația sovietică Luna 10 a devenit primul satelit artificial al Lunii. A avut viață scurtă, pentru că pe 30 mai, în același an, a pierdut contactul cu Pământul și, foarte probabil, s-a prăbușit pe solul lunar.
Unii sărbătoresc azi Ziua Mondială a Petrecerilor.
Articolul Notițe de calendar: 3 aprilie – Ziua Jandarmeriei Române. Împlinește 175 de ani apare prima dată în ZiarMaramures.
Citeste mai mult