Etichetele nutriționale oferă o gamă variată de informații, dar nu este necesar să le examinezi pe toate. Mai rapid și mai eficient este să te concentrezi asupra acestor componente cheie.
Emily Lachtrupp este un dietetician înregistrat cu experiență în consilierea nutrițională, analiza rețetelor și planificarea meselor. A colaborat cu clienți care se confruntă cu diabet, pierdere în greutate, probleme digestive și altele. În timpul liber, o poți găsi bucurându-se de tot ce oferă Vermont, alături de familia și câinele ei, Winston.
Ce tip de cumpărător de la magazin alimentar ești? Eu sunt acea persoană care rămâne în secțiunea de produse, lăsându-și ochii să dicteze ce pune în coș. După ce admiră fructele și legumele, devin mai pragmatică în timp ce se îndreaptă spre raioanele cu produse.
Asta pentru că sunt și cumpărătoarea care ia cititul etichetelor nutriționale în serios, dar într-un mod bun! De obicei, aruncă o privire la întreaga etichetă, dar apoi se concentrează asupra a trei componente specifice:
1. Grăsimi saturate
2. Fibre
3. Zahăr adăugat
De ce acestea? Ei bine, în timp ce este adevărat că este dietetician înregistrat, este și bucătar, mamă și instructor de fitness. La fel ca tine, viața ei este aglomerată și trebuie să se poată hrăni pe ea și familia ei pentru a avea succes. Asta înseamnă că nu întotdeauna servește felii de mere și unt de arahide sau somon și sparanghel prăjit? Nu! Înseamnă pur și simplu că tema principală a modului în care își hrănește familia poate fi rezumată printr-un singur cuvânt: hrănitoare.
Pentru ei, asta implică consumul unei varietăți de alimente, în principal de origine vegetală, și apoi bucurarea și de alte alimente. Sunt o familie „potrivită pentru toate alimentele”, dar au și obiective în minte pentru alimentele ambalate pe care le cumpără.
A petrecut mai mult timp decât ar fi normal (este meseria ei!) privind panoul de informații nutriționale de pe alimente ambalate. A învățat chiar și pacienți și clienți cum să le folosească. Lucrul amuzant în legătură cu eticheta este că majoritatea oamenilor nu o folosesc în avantajul lor. Mulți oameni aruncă o privire rapidă asupra caloriilor, dar asta nu este suficient pentru a lua o decizie. Nu trebuie să petreci mult timp citind-o.
În schimb, găsește informațiile care sunt importante pentru tine (și familia ta sau condițiile tale de sănătate) și folosește-le pentru a-ți ghida decizia.
Personal, nu îi pasă prea mult de caloriile sau grăsimile totale. Mai ales pentru că aceste numere nu îi spun ce este important. Ceea ce vrea cu adevărat să știe este de unde provin aceste numere, motiv pentru care se uită întotdeauna la gramele de grăsimi saturate, fibre și zahăr adăugat. Împreună cu lista de ingrediente, acestea sunt informațiile care o ajută să-și ia deciziile. Iată de ce.
Grăsimi Saturate
„Grăsimea totală” de pe etichetă reprezintă suma grăsimii saturate și a grăsimilor nesaturate din aliment. Grăsimea saturată poate avea un efect negativ asupra sănătății noastre. Este tipul de grăsime care poate determina acumularea colesterolului și obstrucționarea arterelor.
Folosește recomandarea Ghidurilor Dietetice pentru Americani de a consuma 10% sau mai puțin din totalul caloriilor zilnice din grăsimi saturate (aproximativ 22 de grame pe zi, presupunând un aport caloric zilnic de 2,000 de calorii, așa cum este stabilit pe eticheta de informații nutriționale).
Folosește această informație nu pentru a număra aportul zilnic, ci ca ghid pentru cumpărături. Dacă conținutul de grăsime saturată al unui produs este ridicat, se uită la lista de ingrediente pentru a vedea de ce. Dacă este vorba de unt sau carne de vită tocată, știe că este pentru că grăsimea saturată se găsește natural în aceste alimente.
Dacă este vorba de biscuiți sau chipsuri sau altceva, vrea să vadă ce a fost adăugat sau folosit pentru a face grăsimea saturată atât de mare. Dacă grăsimea saturată este prea mare sau nu-i plac ingredientele din aliment, va pune produsul înapoi pe raft.
Fibre
Nu este un fan al fibrelor, dar asta este mai puțin important. Îi place că acest nutrient joacă multe roluri importante în ceea ce privește bunăstarea noastră, inclusiv susținerea sănătății intestinale și cardiace și ajutarea noastră să ne simțim satisfăcuți.
Este unul dintre motivele pentru care petrece mult timp în raionul de produse și de ce ajunge să ia pungi de fasole și cereale integrale. Pentru gustări, cereale și alte alimente pregătite, se uită la etichetă. Dacă este posibil, încearcă să selecteze ceva cu cel puțin 2 grame de fibre per porție.
Această strategie ajută și atunci când alege o pâine în loc de alta. Trebuie doar să acorzi atenție dimensiunilor porțiilor pentru a compara aceleași cantități de alimente. Lista de ingrediente este, de asemenea, utilă aici. În cazul în care conținutul de fibre este scăzut sau neobișnuit de mare (ca în cazul unui iaurt, care în mod normal nu ar conține multă fibră), poate consulta lista de ingrediente și aflu de ce. Producătorii pot adăuga fibre la alimente care nu le conțin în mod normal.
Uneori acest lucru este în regulă, dar aceste fibre adăugate pot provoca și efecte secundare neplăcute, cum ar fi balonarea și gazele.
Zahăr Adăugat
Iubește dulciurile — plăcintă, prăjituri, fursecuri, înghețată, bomboane — le iubește pe toate! De asemenea, se bucură frecvent de acele alimente. Știe că prea mult zahăr poate avea un impact negativ asupra sănătății, așa că își poartă această conștientizare cu ea când merge la magazin. Zahărul adăugat apare în locuri în care nu te-ai aștepta, cum ar fi pâinea, biscuiții și chiar salsa. Nu are nevoie ca aceste alimente să fie îndulcite cu zahăr adăugat. Când consumă zahăr, își place să se bucure de el sub formă de dulciuri.
De aceea, atunci când cumpără alimente ambalate, se uită la gramele de zahăr adăugat (adică zahărul care nu este prezent în mod natural în aliment). Ghidurile Dietetice pentru Americani recomandă consumul a mai puțin de 10% din totalul caloriilor zilnice sub formă de zahăr adăugat în fiecare zi. Aceasta înseamnă aproximativ 12 lingurițe sau 50 de grame de zahăr într-un plan alimentar zilnic de 2,000 de calorii, conform Școlii de Sănătate Publică Harvard T.H. Chan.
Dacă ai o afecțiune medicală
Grăsimile saturate și zahărul adăugat, consumate în exces, sunt dăunătoare sănătății tale — cu condiția medicală sau fără. Dacă ești urmărit îndeaproape de o echipă medicală pentru o afecțiune de sănătate, vorbește cu ei mai întâi și întreabă dacă există considerații speciale pe care trebuie să le faci atunci când decizi cât de multe grăsimi saturate, fibre sau zahăr adăugat să consumi.
Totodată, poate fi util să te consulți cu un dietetician autorizat pentru a crea un model alimentar care să funcționeze pentru tine.
Concluzie
Cumpără mai inteligent folosind ambalajul produsului, în special eticheta nutrițională și lista de ingrediente, pentru ați ghida achizițiile. Menține lucrurile simple privind grăsimile saturate, zahărul adăugat și fibrele și folosește lista de ingrediente pentru a elimina necunoscutele din ceea ce cumperi. Apoi, nu uita să te bucuri de toate acele descoperiri delicioase.
Articolul Nu doar caloriile sunt importante: 3 aspecte pe care le verifică prima dată un dietetician pe etichetă când cumpără alimente apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.
Citeste mai mult