Un bărbat de 68 de ani a scăpat cu viață în urma unui infarct, datorită medicului și pesonalului de pe ambulanța care îl transfera de la un spital orășenesc din Bistrița-Năsăud. Bărbatul era în stop cardio respirator la sosirea ambulanței. Medicul de pe ambulanță a luat o decizie riscantă, dar acest lucru i-a salvat viața.
Cum a decurs operațiunea, au relatat reprezentanții Servicului de Ambulanță Județean Bistrița-Năsăud pe pagina oficială de Facebook.
“Curajul este să începi ceva fără nicio garanție a succesului.” (J. W. von Goethe)
În data de 09-02-2025, echipajul EMU-M/C2 al SAJ-BN, încadrat de:
dr.Alexandru Borodi
as.pr.Monica Trifan
amb.Ioan Deac
a fost solicitatsă deruleze transferul (de la un spital orășenesc din județul Bistrița-Năsăud la UPU Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Bistrita) unui pacient, de cca. 68 ani, care s-a prezentat pe picioarele lui la spital, pentru dureri toracice în cursul dimineții iar la spital i s-a diagnosticat un infarct miocardic acut anterior STEMI.
Din antecedentele pacientul este de reținut faptul că în urmă cu 10 zile suferise o operație pe abdomen (apendicită acută, complicată cu peritonită), fiind externat din secția chirurgie în urmă cu 3 zile.
La sosirea echipajului, pacientul era în stop cardio-respirator, având instituite manevrele de resuscitare cardio-respiratorie de către personalul medical al Camerei de gardă.
Colegii de pe echipajul C2 au continuat manevrele de resuscitare începute (inclusiv intubație oro-traheală și ventilație mecanică). După primul șoc electric extern fibrilația ventriculară (FiV) cu unde mici s-a transformat în FiV cu unde mari și de aici lucrurile au început să evolueze pozitiv….
La circa 20 minute de resuscitare, starea pacientului a început să se îmbunătățească și să se stabilizeze.
Medicul de pe echipaj a luat o decizie curajoasă: chiar dacă antecedentele pacientului contraindicau tromboliza, după verificarea ecografică a cavității abdominale, a decis să instituie tromboliza intravenoasă (cu Metalyse).
La circa 40 minute după administrarea tromboliticului, pacientul devine suficient de stabil pentru a se începe evacuarea către o clinică de specialitatea din Târgu Mureș.
Pe durata transportului, pacientul nu a prezentat complicații, fiind predat personalului din Târgu Mureș stabil. Pacientului i-a fost montat un stent, iar astăzi, la 24 ore de la internare este stabil, conștient, cooperant, putând chiar să vorbească la telefon cu familia.
Mulțumim personalului medical din Camera de gardă pentru promptitudine și excelenta colaborare în salvarea vieții acestui pacient și felicităm echipajul C2 al SAJ-BN pentru intervenția reușită care a făcut posibilă întoarcerea -în curând – a pacientului în familie.The post O decizie riscantă a medicului de pe ambulanță a salvat viața unui bărbat din Bistrița-Năsăud first appeared on ObservatorBN.
Citeste mai mult