O problemă care nu ocolește pe nimeni. 7 indicii că eşti stresat. Deși stresul este o reacție fiziologică normală în situații dificile, atunci cînd atinge cote alarmante, efectele pot fi devastatoare. S-a dovedit că expunerea prelungită la niveluri ridicate de stres crește riscul de boli cardiace, slăbește sistemul imunitar și duce la instalarea depresiei.
Asociația Americană de Psihologie ne avertizează că, în prezent, nivelul ridicat de stres afectează populația mai mult decât în oricare altă perioadă istorică. Mai îngrijorător este faptul că, în majoritatea cazurilor, această problemă nu primește atenția cuvenită, provocînd afecțiuni și mai grave. Din păcate, stresul nu ocolește pe nimeni. De aceea este important să recunoaștem semnele care indică prezența unui nivel de stres scăpat de sub control. Deși majoritatea simptomelor provocate de stres țin de schimbările de atitudine și de comportament, există și o serie de consecințe fizice care semnalează prezența stresului.
Eczeme sau erupții pe piele
Dacă nu ai avut niciodată alergii și observi că deodată ți-au apărut eczeme sau erupții pe piele, cauza acestora poate fi un nivel ridicat de stres. Atunci cînd organismul se confruntă cu această problemă, corpul eliberează o substanță chimică numită histamină. Dacă nu este ținută sub control, histamina poate duce la apariția eczemelor sau a altor afecțiuni ale pielii.
Dureri de cap constante
Durerile de cap și migrenele sînt simptome comune în rîndul persoanelor supuse unui nivel ridicat de stres sau al celor care se chinuie să găsească soluții în situații dificile. Explicația constă în eliberarea anumitor chimicale care împiedică buna funcționare a sistemului nervos și a vaselor de sînge din creier. Este o problemă care afectează de multe ori și musculatura și care provoacă așa-numitele dureri de cap tensionate.
Probleme gastrice
Hormonii care provoacă stres pot afecta funcțiile tractului gastrointestinal, cauzînd simptome precum acumularea de toxine, gaze și inflamații. În anumite cazuri, stresul poate mări numărul de contracții ale colonului, provocînd crampe și diaree.
Răceli frecvente
Cortizolul eliberat din cauza stresului excesiv provoacă un blocaj al sistemului imunitar, care reduce abilitatea acestuia de a lupta împotriva agenților patogeni ce afectează sănătatea aparatului respirator. Prin urmare, persoanele stresate se confruntă mult mai des cu răceli, herpes și alte boli virale sau bacteriene. Din păcate, dacă nu reușești să reduci nivelul de stres, nici tratamentele medicale nu își fac efectul așa cum ar trebui.
Acnee
Este o afecțiune a pielii care poate fi cauzată de diverși factori. Deși adolescenții sînt cei mai afectați, adulții se pot confrunta la rîndul lor cu această problemă din cauza stresului. Cauza apariției acneei este un dezechilibru hormonal (nivelul de cortizol este mai ridicat). Acest hormon afectează activitatea glandelor sebacee, mărind producția de sebum. Excesul de sebum acumulat în pori duce la apariția punctelor negre și a coșurilor.
Insomnie
Persoanele expuse unui nivel ridicat de stres se pot confrunta cu dureri musculare, gînduri negre și dificultatea de a adormi. În timp, aceste probleme afectează organismul şi se pot dezvolta anumite afecțiuni care diminuează calitatea vieții.
Oboseală excesivă
Este o reacție normală a organismului atunci cînd nu te odihnești suficient și ești supus unui stres fizic și psihic constant. Acest simptom este însoțit de schimbări de dispoziție, depresie, anxietate și irascibilitate.
Dacă te-ai confruntat cu aceste simptome recent, fă o programare la medic și încearcă să găsești soluții pentru a reduce nivelul de stres.
sursa: doctorexpres.ro
Articolul O problemă care nu ocolește pe nimeni. 7 indicii că eşti stresat apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.
Citeste mai mult