Deși societatea Meridian 22, aflată în insolvență, a înregistrat câteva luni la rând un reviriment economic, creșterea prețurilor la energie și majorarea salariului minim pe economie creează dificultăți în continuare. Pe termen scurt și mediu, balanța financiară are toate șansele să rămână pe plus, Primăria cedând Meridianului lucrările ample de branșamente la rețeaua nouă de apă, întreținerea fântânilor publice etc.
Pe termen lung însă, o problemă majoră cu care se va confrunta societatea este noua politică de finanțări europene, care nu mai permite alocarea de fonduri decât către operatori regionali, precum Aquatim. Se știe, încă de pe vremea administrației Boldea, că Meridianul nu îndeplinește aceste condiții.
Banii europeni, extrem de necesari
Finanțările europene sunt absolut necesare, în viziunea primarului Claudiu Buciu: „chiar dacă Meridian 22 este pe profit real în momentul de față, el nu poate susține investiții de 40 de ori mai mari ca cifra lui de afaceri. Genul acesta de activități nu au cum să fie autosustenabile, fără modernizarea tehnologiei pe care o avem în prezent. Orice retehnologizare presupune și reorganizarea locurilor de muncă”.
Dacă pe termen scurt și mediu Meridianul va avea foarte mult de lucru la infrastructura de apă-canal, în viitor orientarea va fi tot spre operator regional.
„Vom trece la operatorul regional pentru a rezolva aceste probleme tehnice pe bază de finanțări. Alte alternative nu avem. Noi, din bugetul propriu sau din credite, nu vom putea reuși niciodată finanțarea. Sunt investiții prea mari, la zeci de milioane de euro. Să fim realiști, noi nu vom avea niciodată acești bani”, mai adaugă edilul-șef.
Buciu a precizat încă din ședința de consiliu din 12 aprilie că „Aquatimul lucrează la Master Planul pe județ de apă-canal, pentru că orice investiție finanțată din fonduri europene trebuie să fie împreună în Master Plan și poate fi accesată doar prin operatori regionali și doar prin PODD. Așa se va numi programul de finanțare. Programul Operațional de Dezvoltare Durabilă pentru Lugoj, ei estimează că vor putea primi undeva în jur de 30-35 de milioane de euro. Problema este că noi nu putem accesa aceste finanțări din bugetul local sau din credite. Niciodată nu vom putea face asta și atunci nu avem de ales. Adică băgăm toți banii Lugojului în apă-canal, în Meridian pe termen lung sau la un operator care are șansa să aducă investiții, cum este Aquatim”. Soluția cu transferul la operatorul regional Aquatim ar putea fi una salvatoare și pentru stația de epurare.
Citeste mai mult