Primarul Lugojului vrea ordine la nivelul aparatului de specialitate, adică o nouă organigramă, mai performantă.
În viziunea primarului, unii salariați fac de toate și sunt supraîncârcați în timp ce alții au un program mult mai lejer. „La momentul acesta, în lipsa procedurilor realizate în baza unei noi organigrame, nu există un circuit coerent și cât mai flexibil pentru ceea ce înseamnă activitatea aparatului de specialitate. Sunt mulți angajați care se suprapun pe aceleași sarcini de serviciu, unii au foarte multe sarcini de serviciu și alții au mult mai puține. Atunci când ni se va permite din punct de vedere legislativ, adică după șase luni, trecem la modificarea organigramei actuale și la crearea alteia cât mai performantă. Credeți-mă că nu este rușine a studia organigramele altor primării care sunt funcționale și au avut rezultate”, a declarat edilul șef pe acest subiect.
Problemele administrative ale orașului sunt, la acest moment, destul de delicate iar orașul este într-o situație dezastruoasă din punct de vedere al finanțării. Lipsesc banii pentru cheltuielile neeligibile și cofinanțările la cele 35 de proiecte europene. Doar spitalul mai are nevoie de 40 de milioane de lei de la bugetul local, pe lângă cele 710 care sunt pe fondurile europene. Apoi proiectele pe educație, cultură și infrastructură nu sunt corelate. Primarul însă dă asigurări că toate acestea nu vor fi o piedică în a face ordine la nivelul aparatului din primărie, ai cărui specialiști ar fi trebuit să zbârnâie. Dobra a dat exemplul Direcției de Investiții și Proiecte, unde funcționează un serviciu pentru finanțări externe și altul pentru PNRR. În total, 24 de posturi, din care doar jumătate sunt ocupate. Serviciile însă se suprapun pentru că și PNRR este tot un program pe finanțare externă.
Dobra a anunțat public că ar dori readucerea unor specialiști din Lugoj care s-au angajat la consiliul județean și au performat acolo. Dar modificarea organigramei nu s-a dovedit ușoară nici în trecut. Încercările administrației Buciu s-au lovit de riposta sindicatelor din administrație, conduse de juristul Tiberiu Negrei. Noile organigrame au fost anulate în instanță rând pe rând pe diferite motive cum ar fi lipsa consultărilor publice prealabile. Ghișeul unic, care ar fi trebuit să reducă birocrația la Primăria Lugoj, a fost, așa cum pronosticau mulți, unul mort din start. În ianuarie 2019, municipalitatea lugojeană angaja fonduri pentru a-și „consolida capacitatea administrativă” și pentru a reduce „birocrația destinată cetățenilor”. Valoarea totală a proiectului era de 3.999.351,65 lei, din care suma de 3.919.364,62 lei finanțare nerambursabilă, iar 79.987,03 lei contribuția municipiului Lugoj. Finanțarea a fost obținută în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă.
Titlul proiectului sună foarte cunoscut, ba chiar actual: „Consolidarea capacității administrative a Municipiului Lugoj prin dezvoltarea capacității de planificare strategică și prin simplificarea procedurilor administrative pentru reducerea birocrației destinate cetățenilor”. Impresia generală este că orașul n-a avut parte de prea multe „optimizări”, „consolidări” și „performanțe” după acest proiect, plus încă unul similar angajat de primărie tot prin POCA.
Citeste mai mult