Stresul a devenit o parte din viața omului modern. Epuizarea fizică în căutarea „corpului perfect”, tensiunea nervoasă la serviciu și acasă – toate acestea pot duce la faptul că, la un moment dat, organismul pur și simplu refuză să ne asculte.
Dar mult mai grav este stresul cronic. Acest „ucigaș tăcut” ne distruge din interior, mascând cu succes alte boli. Iar medicii ridică mâinile în sus – analizele sunt normale.
În acest articol vă vom spune care sunt simptomele stresului, precum și vă vom împărtăși sfaturi despre cum să scăpați de el.
Simptomele stresului
Simptomele stresului sunt diverse și pot afecta aproape toate organele și sistemele corpului. Cel mai adesea stresul este resimțit în părți ale corpului precum:
● sistemul cardiovascular – simptome: bătăi rapide ale inimii, tensiune arterială ridicată;
● sistemul respirator – senzație de lipsă de aer, dificultăți de respirație, apăsare și greutate în piept
● tractul gastrointestinal – durere epigastrică, greață, vărsături, diaree sau constipație, tulburări de apetit;
● sistem nervos – cefalee, tremor (tremurături) ale membrelor, insomnie, oboseală crescută;
● sistem endocrin – transpirație crescută, gură uscată, tulburări menstruale la femei (până la dispariția completă a menstruației);
● sistemul imunitar – răceli frecvente, exacerbarea bolilor cronice.
Stresul afectează, de asemenea, sfera cognitiv-comportamentală: într-o stare de stres cronic este dificil să reții informații, este dificil să iei decizii, există o iritabilitate constantă și este imposibil să stai locului și să te concentrezi. Cu stres cronic sever poate începe izolarea socială și crește riscul de depresie.
Ce trebuie să faceți pentru a scăpa de stres?
Cel mai simplu mod de a scăpa de stres este de a evita situațiile care îl provoacă. Cu toate acestea, acest lucru nu este întotdeauna posibil.
Cea mai sigură și destul de eficientă modalitate de a combate stresul este psihoterapia. Cea mai mare eficiență în această privință o arată terapia cognitiv-comportamentală. Datorită terapiei, vă puteți schimba atitudinea față de situațiile stresante și puteți începe să reacționați mai puțin acut la acestea.
Cu toate acestea, psihoterapia nu este singura metodă. Alături de ea, merită să vă reconsiderați stilul de viață. De exemplu, începeți să aveți o alimentație completă și variată, scăpați de obiceiurile proaste și găsiți timp pentru activitatea fizică. Cercetările arată că activitatea fizică este un instrument puternic în lupta împotriva stresului: sportul eliberează endorfine și reduce nivelul de cortizol, „hormonul stresului”.
Stresul reduce calitatea somnului, iar lipsa odihnei nocturne crește nivelul de stres. Prin urmare, este extrem de important să se stabilească un somn bun. Pentru a face acest lucru, ar trebui practicată igiena somnului:
● aerisiți camera înainte de a merge la culcare;
● cu o oră înainte de a merge la culcare puneți deoparte toate gadgeturile și rămâneți singuri cu gândurile dvs;
● puteți face exerciții de respirație chiar înainte de a merge la culcare;
● mergeți la culcare înainte de miezul nopții, la aceeași oră în timpul săptămânii și în weekend.
Din păcate, somnul nu vine întotdeauna repede, chiar dacă urmați toate recomandările. În acest caz, trebuie să consultați un medic pentru a vă prescrie medicamente. Remediile antistres de pe piață sunt prezentate destul de larg: de la fitosuplimente pe bază de mușețel la medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală.
Luarea unei combinații de magneziu și vitamina B6 poate fi o opțiune eficientă. În timpul stresului, nivelul de cortizol crește, provocând o epuizare rapidă a depozitelor de magneziu din organism. Deficitul acestuia, la rândul său, exacerbează și intensifică răspunsul la stres. Deficitul de vitamina B6 are, de asemenea, un efect extrem de nefavorabil asupra sistemului nervos.
Preparatul combinat Magne B6 în România, precum și în alte țări europene, este utilizat pe scară largă pentru susținerea sistemului nervos la adulți. Combinația de magneziu și piridoxină are un efect sinergic – componentele active își potențează reciproc acțiunea. Cu toate acestea, numai un medic poate recomanda administrarea acestui remediu.
Dacă ați observat recent o oboseală constantă, pierdere de energie și lacrimi – ar trebui să consultați un medic. Nu amânați consultarea unui specialist – stresul cronic pe termen lung poate duce la patologii grave ale sistemului cardiovascular, depresie și moarte timpurie.
Aveți grijă de dumneavoastră și fiți sănătoși.
Articolul (P) Cum să scapi de stres și de tensiunea nervoasă apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.
Citeste mai mult