Papa Francisc este înmormântat astăzi, 26 aprilie, într-o ceremonie ce a început la ora 11.00. Zeci de mii de credincioși sunt în Piața Sfântul Petru pentru a-și lua rămas bun de la liderul bisericii catolice, care a murit la vârsta de 88 de ani. La ceremonie sunt prezenți și zeci de lideri din toată lumea, inclusiv președintele american Donald Trump, precum și președintele interimar al României, Ilie Bolojan. Papa Francisc va fi înmormântat în bazilica papală Santa Maria Maggiore (Sfânta Maria cea Mare) din Roma, aşa cum a cerut în testament. Și în România este astăzi decretat doliu Național.
Carul mortuar este un papamobil adaptat
Carul mortuar care va transporta sicriul Papei Francisc sâmbăta aceasta de la Vatican la bazilica romană Santa Maria Maggiore va fi un papamobil adaptat pentru această ceremonie funerară şi pe care suveranul pontif l-a folosit într-o călătorie, transmite EFE. Aceasta va fi ultima călătorie a pontifului argentinian într-unul dintre aceste vehicule cu care obişnuia să se deplaseze în mijlocul mulţimilor.
164 de delegaţii şi a aproximativ 50 de şefi de stat
Roma a fost blindată înaintea sosirii a 164 de delegaţii şi a aproximativ 50 de şefi de stat şi de guvern care vor participa la funeraliile Papei Francisc, iar numeroase străzi din centrul oraşului vor rămâne închise pentru trecerea sicriului care va fi mutat în procesiune funerară de la Bazilica Sfântul Petru la Bazilica Santa Maria Maggiore pentru înmormântare, transmite EFE.
Planul de securitate este impunător
Planul de securitate este impunător: 4.000 de agenţi ai forţelor de ordine şi alţi 4.000 de voluntari ai Protecţiei Civile în jurul San Pietro şi în alte părţi ale oraşului, precum şi lunetişti au fost desfăşuraţi de-a lungul traseului prin care vor trece delegaţiile. Au fost desfăşurate echipe de genişti, unităţi canine şi ofiţeri de poliţie care patrulează, de asemenea, pe râul Tibru, în timp ce brigada de pompieri va desfăşura unităţi împotriva ameninţărilor nucleare, bacteriologice, chimice şi radiologice. În plus, apărarea va desfăşura sisteme anti-drone, avioane de luptă Eurofighter şi un distrugător în largul coastei Fiumicino, iar agenţii sunt de asemenea echipaţi cu „bazooka anti-drone”. Numai în zona San Pietro, serviciul de sănătate va avea 55 de echipe, 11 posturi medicale avansate şi 52 de ambulanţe, iar spitalul Santo Spirito din apropiere, aflat la doar câţiva metri de Vatican, este complet echipat şi pregătit pentru orice eventualitate. Pentru ultima călătorie a lui Francisc până la Bazilica Santa Maria Maggiore, toate străzile au fost închise, iar maşinile au fost retrase din zonele înconjurătoare, ceea ce va cauza, de asemenea, probleme semnificative de mobilitate. În zona din jurul Vaticanului, toate drumurile de acces au fost închise, iar pelerinii sunt îndrumaţi spre piaţă, unde vor fi instalate patru ecrane mari pentru a urmări funeraliile pentru cei care nu pot ajunge acolo.
Biserica cu 1,4 miliarde de membri
Moartea lui Francisc a pus în mişcare ritualuri străvechi, stabilite pe măsură ce Biserica cu 1,4 miliarde de membri a făcut trecerea de la un papă la altul, cum ar fi de pildă ruperea „Inelului Pescarului” şi a sigiliului de plumb al papei, folosit în timpul vieţii sale pentru a sigila documente, astfel încât acestea să nu poată fi folosite de nimeni altcineva.
În timp ce catolicii din întreaga lume îl plângeau pe Papa Francisc, toţi cardinalii de la Roma au fost convocaţi marţi la o reuniune pentru a decide asupra succesiunii evenimentelor din zilele următoare şi pentru a trece în revistă funcţionarea de zi cu zi a Bisericii în perioada premergătoare alegerii unui nou papă.
Un conclav pentru alegerea unui nou papă are loc în mod normal la 15-20 de zile după moartea unui pontif, ceea ce înseamnă că nu ar trebui să înceapă înainte de 6 mai. Data exactă va fi decisă de cardinali după funeraliile lui Francisc.
Articolul Papa Francisc este condus pe ultimul drum apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.
Citeste mai mult