Persoanele care-și fac asigurări de viață vor fi raportate la ANAF, din 1 ianuarie 2025. Care este motivul
Persoanele care-și fac asigurări de viață vor fi raportate la ANAF, din 1 ianuarie 2025. Se aplică prevederile ordonanței de urgență nr. 125 din octombrie 2024. Aceasta stabilește obligația pentru societățile de asigurare de a raporta mai multe date către Fisc.
Potrivit actului normativ, articolul IV Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală se completează după cum urmează:
După articolul 61.1 se introduce un nou articol, art. 61.2, cu următorul cuprins:
Articolul 61.2:
Entitățile care intră în sfera de autorizare, reglementare, supraveghere și control a Autorității de Supraveghere Financiară (…) au obligația să raporteze organului fiscal central, semestrial, lista persoanelor fizice rezidente care au contractat produse de asigurări de viață și alte produse financiare, tipurile de asigurări și alte produse financiare, precum și informații în legătură cu acestea.
Tipurile de asigurări de viață și alte produse financiare care fac obiectul obligației, formularul utilizat și termenele-limită ale raportării se aprobă prin ordin comun al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală și al președintelui Autorității de Supraveghere Financiară.
Persoanele care-și fac asigurări de viață vor fi raportate la ANAF. Motivul
Nerespectarea obligației de raportare se va sancționa contravențional cu amendă de la 20.000 lei la 100.000 lei.
Potrivit ordonanței, se respectă astfel Directiva 2010/24/UE privind asistența reciprocă în materie de recuperare a creanțelor legate de impozite, taxe și alte măsuri.
Agenția Națională de Administrare Fiscală va colecta date referitoare la asigurările de viață și alte produse financiare încheiate de persoanele fizice rezidente pe teritoriul României.
Comisia Europeană a cerut clarificări privind accesul la informațiile referitoare la asigurările de viață și alte produse financiare. De asemenea, se prevede posibilitatea furnizării unor astfel de informații care ar putea să facă obiectul asistenței la recuperare, potrivit hotnews.ro
Sunt cazuri în care românii primesc amenzi de circulație în străinătate și nu le plătesc. Iar autoritățile de peste hotare încearcă să recupereze sumele și constată că nu au ce recupera, mai notează sursa citată.
Chiar dacă poprirea pe asigurările de viață este interzisă prin Codul Civil, banii intră într-un cont bancar, pe care ANAF poate impune poprire.
Articolul Persoanele care-și fac asigurări de viață vor fi raportate la ANAF, din 1 ianuarie 2025. Care este motivul apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.
Citeste mai mult