Ziua Internațională a Conștientizării Autismului este marcată în toată lumea pe 2 aprilie. DGASPC Caraș-Severin îndeamnă la sprijinirea și respectarea persoanelor care suferă de această tulburare.
Direcţia Generală De Asistenţă Socială și Protecţia Copilului Caraș-Severin a marcat Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului printr-un moment de reflecție asupra celor care trăiesc alături de noi, dar într-un mod diferit.
Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite din 2007 a trecut o rezoluție prin care 2 aprilie a devenit Ziua Internațională a Conștientizării Autismului. În cadrul acestei zile, școlile și organizațiile derulează evenimente prin care informează cetățenii pentru a înțelege mai bine ce înseamnă autismul și cum se pot raporta la persoanele cu această tulburare.
Autismul este definit ca o afecțiune care se manifestă prin tulburări de comunicare și interacțiune socială. Fiecare persoană diagnosticată cu această tulburare se manifestă diferit, în funcție de spectrul de care suferă. În mod predominant, persoanele cu autism au nevoie de empatie și răbdare. Este de preferat să li se comunice clar, simplu și fără expresii la sensul figurativ. Altfel, aceștia ar putea deveni confuzi. Cel mai adesea, autiștii au nevoie să fie integrați în activități, fie ele sociale sau educaționale, pentru a deveni membrii integrați într-o comunitate.
„Trăim lângă acești oameni sau lângă cei din familia lor și avem cel puțin datoria morală de a-i ajuta să se integreze și să-și păstreze speranța. Persoanele cu autism sunt doar diferite, iar a fi diferit nu trebuie să reprezinte un motiv de discriminare. Nu doar astăzi, ci în fiecare zi, este esențial să înțelegem nevoile și perspectivele celor care trăiesc cu autism și să le oferim sprijinul și respectul pe care îl merită”, a transmis DGASPC Caraș-Severin.
Citeste mai mult