Dacă sunteți dintre cei care au și câine și pisică – la urma urmei România este țara din UE cu cele mai multe pisici pe gospodărie și pe locul 3 la câini – probabil v-ați întrebat, nu o dată, care dintre cele două animale de casă este mai inteligentă: câinele sau pisica? Ei, bine, știința are răspunsul, iar acesta s-ar putea să vă surprindă.
Pentru proprietarii de animale de companie, legătura pe care o formează cu animalul lor de companie transcende simpla companie. Tot mai mulți proprietari, cel puțin în România, își consideră animalul de companie un membru al familiei. Și nu este de mirare: ne împărțim viața cu câinii și pisicile, de mii de ani, și am influențat evoluția lor la fel de mult cum ei au influențat-o pe a noastră. Nu e de mirare că în orice pet shop găsim produse dedicate special pentru câini și pisici, care să le stimuleze inteligența și instinctele naturale.
Circa 48% dintre familiile din România își împart viața de zi cu zi cu pisici, iar câinii sunt prezenți în 41% dintre gospodării, dezvăluind o ușoară înclinație națională către feline. Această preferință este în acord cu tendința generală europeană, care tinde să fie mai apropiată de pisici. Vizitele regulate la pet shop pentru a cumpăra jucării, mâncare și alte accesorii reflectă această dragoste față de animalele de companie.
Câine sau pisică? Duelul începe
Care este mai bun, câinele sau pisica? Proprietarii de câini sunt convinși în această privință. La fel și proprietarii de pisici. Și unii, și alții, tind să nu fie de acord între ei. Cei care au sau au avut ambele specii tind să fie mai obiectivi și să vadă avantajele și dezavantajele fiecărui animal, deși a opta pentru una sau alta dintre specii este ca și cum ar trebui să alegi între mama și tata.
Discuția despre câini sau pisici se bazează pe gusturi personale. Câinii sunt apreciați pentru loialitatea, noblețea, supunerea și capacitatea de a urma ordinele; pisicile pentru caracterul lor independent, enigmatic și chiar pentru comportamentul lor capricios. Pet shop-urile oferă produse care se adresează fiecărei specii în parte, accentuând aceste caracteristici.
Un aspect care este întotdeauna apreciat este inteligența lor. Desigur, ca în cazul oricărei specii, există o mare variație între indivizi: unii câini și unele pisici sunt de o inteligență ridicată, alții și altele, mai puțin. Dar fie că este vorba de capacitatea lor de a învăța trucuri, de înțelegerea rutinelor, de capacitatea lor de manipulare sau de abilitățile lor de rezolvare a problemelor, în general, ambele specii sunt foarte inteligente. Dar care dintre cele două specii este mai inteligentă? Știința a încercat să răspundă la această întrebare.
Un duel al inteligenței
Cercetătorul Attila Salamon și colaboratorii săi de la Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta au decis să testeze câinii și pisicile domestice. Ei au conceput o serie de evaluări sistematice ale succesului în învățarea identificării gesturilor umane de indicare, atât în condiții de laborator, cât și în casele animalelor. Rezultatele, publicate în revista Scientific Reports, editată de prestigioasa publicație Nature, au arătat un rezultat relativ clar: s-a constatat că câinii au o toleranță mai mare la test decât pisicile și că au mai mult succes la teste. În plus, s-a constatat că pisicile răspund mai bine în confortul casei decât în mediul de laborator. În acest context, chiar și un simplu pet shop poate juca un rol important, oferind jucării și instrumente care stimulează capacitățile cognitive ale animalelor.
Pentru cercetători, acest rezultat este condiționat de influența domesticirii lor și a contextului ecologic. În timp ce domesticirea câinilor datează de mai bine de 30 000 de ani, domesticirea pisicilor a început în urmă cu mai puțin de 10 000 de ani. În ceea ce privește contextul ecologic, lupul, strămoșul evolutiv al câinelui, este un animal de haită, cu o coeziune socială ridicată și o comunicare gestuală activă între indivizi, în timp ce pisica sălbatică, strămoșul pisicii domestice, este un animal solitar.
Câinele este mai inteligent decât pisica? Să nu ne grăbim…
Este o greșeală să te bazezi pe aceste rezultate pentru a susține că câinele este mai inteligent decât pisica. Natura morocănoasă și secretoasă a pisicilor le face mai greu de studiat în laborator, iar acasă este mai dificil să obții informații de la ele. Ele pot ascunde secrete pe care câinii sunt bucuroși să le dezvăluie.
Cercetările privind cogniția socială a pisicilor, după cum subliniază cercetătorul David Grimm, arată că acestea pot concura cu câinii în testele de inteligență socială. Cu toate acestea, având în vedere dificultățile inerente comportamentului lor, există îndoieli serioase cu privire la faptul că studiile privind inteligența lor vor ajunge la același nivel de dezvoltare ca studiile privind câinii. Este posibil ca pisicile să fie mai inteligente decât se poate demonstra în prezent. Pe de altă parte, deși câinii sunt, în general, mai pricepuți la rezolvarea anumitor tipuri de probleme, nu rezultă neapărat că sunt mai inteligenți. Inteligența este un fenomen complex, multifactorial, foarte greu de măsurat cu ajutorul unui singur test.
Prin urmare, pentru a răspunde definitiv la întrebarea dacă câinii sunt mai inteligenți decât pisicile, este nevoie de mai multe cercetări științifice, deși este posibil să nu se ajungă niciodată la un răspuns definitiv. În știință, concluziile nu sunt întotdeauna clare sau definitive și, adesea, un răspuns nu face decât să ridice noi întrebări.
Citeste mai mult