Guvernul a aprobat și va trimite în Parlament planul achiziției de avioane F-35 de la SUA, în valoare de peste 6 miliarde dolari. Cumpărarea a fost avizată anterior de Parlamentul României și de Departamentul de Stat al SUA. Proiectul de lege merge în Parlament în procedură de urgență, potrivit Rador Radio România.
Banii necesari cumpărării ar urma să vină din bugetul MApN sau din împrumuturi sau garanții oferite de Guvernul SUA stipulează proiectul de act normativ, conform G4Media.ro.
Achiziția va include și acorduri de cooperare industrială cu producătorul avioanelor
Achiziția va include și acorduri de cooperare industrială cu producătorul avioanelor, constând în transferuri de tehnologii sau servicii oferite de companiile românești din industria de apărare.
Capabilitățile de apărare ale României vor primi astfel o „îmbunătățire semnificativă” și se va consolida parteneriatul strategic dintre Statele Unite și România, transmitea Ambasada SUA în România după ce Departamentul de Stat a aprobat vânzarea de F-35 către România, în septembrie 2024.
„Acest angajament este o dovadă a parteneriatului puternic dintre cele două națiuni și demonstrează încă o dată că România este un lider în apărarea securității regionale. România este un aliat cheie al NATO în promovarea securității și stabilității în regiunea Mării Negre și nu numai. Avioanele F-35 vor oferi României capabilități de apărare aeriană de neegalat și vor spori interoperabilitatea între forțele aeriene NATO”, a declarat în septembrie ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec.
Prima livrare a aeronavelor F-35 către România ar urma să aibă loc până în anul 2031.
Avionul F-35 dispune de performanțe tehnologice foarte avansate
Avionul F-35 dispune de performanțe tehnologice foarte avansate, în principal caracteristica „stealth”, aproape imposibil de localizat pe radar, integrarea senzorilor de ultimă generație, a sistemelor avansate de comunicații și prelucrare a informațiilor.
Avioanele de luptă multirol de generația a V-a F-35 au sunt integrate cu sistemul de apărare aeriană al NATO. De asemenea, acestea vor executa, potrivit ministerului misiuni în cadrul operațiilor întrunite, multinaționale, în toate domeniile, pentru asigurarea suveranității în spațiul aerian național și aliat.
Citeşte şi: Putin spune că Ucraina trebuie să rămână în afara NATO pentru a exista pace
Citeste mai mult