Este vorba despre o intervenție pentru dezobturarea segmentelor arteriale blocate, în care s-au folosit, în același timp, atât metoda clasică chirugicală, cât și tehnica endovasculară minim invazivă. Prin această tehnică hibridă, piciorul unei paciente în vârstă de 82 de ani a fost salvat de al amputare, ne-a declarat Mihai Nemeți, medic specialist chirurgie cardiovasculară.
Este pentru prima dată când la Spitalul Municipal Blaj este folosită această metodă hibrid, în condițiile în care operații de chirugie vasculară se fac de șase ani, iar tehnicile endovasculare se folosesc de doi ani, de când s-a achiziționat angiograful. Prin această metodă se scurtează operația, fiind vorba despre o singură intervenție în loc de două, cu beneficii maxime pentru pacient. Astfel de intervenții se fac în general în centrele universitare, iar o asemenea operație reprezintă un mare succes al spitalului blăjean, al cărui compartiment de chirurgie vasculară este căutat de pacienți din Alba și din alte județe.
Despre această intervenție ne vorbește Mihai Nemeți, medic specialist chirurgie cardiovasculară:
„În condițiile în care există segmente arteriale blocate, noi avem două modalități de a le dezobtura: una chirugicală, care este deschisă, și o tehnică endovasculară, minim invazivă, în care practic puncționăm vasul și intervenim cu baloane care se umflă în interiorul vasului, iar ulterior cu stenturi, dacă este nevoie, să dezobturăm vasul. Care este premiera? În aceeași intervenție am reușit să le combinăm pe amândouă, de aceea se numește revascularizare printr-o tehnică hibridă. Am deschis bolnavul, pe un segment de 5-10 cm la nivel inghinal, am desfundat ceea ce era de desfundat la nivelul unei bifurcații, după care care am dezobturat și sub genunchi, acolo unde sunt locuri greu accesibile chirugiei. Practic, cu o singură intervenție, am reușit să folosim ambele tehnici. Este o tehnică deschisă, care scurtează operația, pentru că e o singură intervenție în loc de două și o singură anestezie, iar beneficiile sunt maxime. Este unul dintre motivele pentru care am solicitat achiziționarea aparatului angiograf.
În acest caz, am salvat de la amputare piciorul unei paciente în vârstă de 82 de ani, care avea dureri mari atunci când călca, iar medicamentația clasică nu putea opri durerea din picior și cu timpul se putea ajunge la amputarea acestuia. La Spitalul Blaj, chirugia vasculară o facem de șase ani, dar există și cazuri, cum este cel de față, în care chirugia este inaccesibilă, pentru că sunt vase de dimensiuni mici, care sunt localizate sub genunchi.”
Medicul Mihai Nemeți a precizat că o astfel de intervenție nu ar fi fost posibilă fără colaborarea interdisciplinară a medicilor specialiști:
„Într-o asemenea operație suntem implicați noi, cei care ne ocupăm de chirurgia vasculară, respectiv eu și colega mea Ioana Balog, medic specialist chirurgie cardiovasculară, îl avem, de asemenea pe doctorul Ioan Bitea, medic primar cardiolog la Spitalul Județean Sibiu, cu competențe în cardiologie intervențională, iar partea anestezică beneficiem de sprijinul doctorului Iulian Demean, medic anestezist. Este un efort comun, iar rezultatul este salvarea de la amputare a piciorului unei paciente de 82 de ani.”
Pentru pacienții care au nevoie de o asemenea intervenție, simptomele sunt următoarele: durere la mers, dureri sub formă de crampe la nivelul gambei, dureri care cedează la început la repaos, dar apoi persistă și în timpul acestuia, dureri care nu cedează cu analgezicele ușoare și care duc la apariția unor tulburări trofice, respectiv a unor plăgi la început mici, dar care nu se mai vindecă, care apar la nivelul degetelor, al călcâiului sau al tălpii și pe care pacientul le tratează, în general, ca pe niște simple bătături. Aceste tulburări apar pentru că sângele nu mai ajunge în zonele periferice și țesuturile încep să moară, motiv pentru care trebuie intervenit, pentru a nu se ajunge la amputarea membrului. Aceste simptome apar în special la pacienții cu diabet, marii fumători sau cei cu boli cardiovasculare, precizează medicul Mihai Nemeți, care le recomandă acestor categorii să își efectueze periodic evaluări clinice și ecografice.
„Prima metodă de diagnostic este examinarea clinică. După examinarea clinică, urmează examinarea ecografică, iar în funcție de rezultatul acesteia decidem pașii următori”, spune medicul Mihai Nemeți, care a adăugat beneficiile aduse de aparatul angiograf, care intrat în funcțiune, la Spitalul Blaj, în 2020:
„Angiograful a fost instalat în urmă cu aproximativ doi ani, a funcționat până acum în condițiile date de pandemia de coronavirus. Angiograful ne-a ajutat foarte mult să diagnosticăm cu acuratețe pacienții, pentru că putem rezolva întreaga paletă de intervenții în ceea ce privește boala arterială periferică, dar angiograful are și o mare valoare terapeutică, pentru că intervenim în locuri greu accesibile chirugiei.”
The post Premieră medicală la Spitalul Municipal Blaj: S-a efectuat prima revascularizare a membrelor inferioare ale unui pacient, printr-o tehnică hibridă first appeared on blajinfo.ro | stiri blaj | ziar blaj.
Citeste mai mult