Guvernul adoptă joi noile reguli pentru alegerea președintelui României. Acestea prevăd, printre altele, amenzi uriaşe pentru marile rețele sociale care nu respectă legislația electorală.
„Regulile vor fi aceleași pentru toți”, a afirmat premierul Ciolacu, la începutul ședinței care va stabili data alegerilor prezidenţiale pentru 4 mai.
„Aşa cum am promis, o să stabilim astăzi data alegerilor, pe 4 mai. De asemenea, pe 4 mai vor avea loc şi alegeri parţiale locale”, a anunţat,, joi, premierul Marcel Colacu, la începutul şedinţei de Guvern. Până în acest moment se vor derula alegeri locale pentru un CJ, o primărie reşedinţă de judeţ, 3 oraşe şi 13 comune, potrivit digi24.ro.
Executivul stabilește amenzi uriaşe pentru platformele de socializare
De asemenea, Executivul stabilește amenzi uriaşe pentru platformele de socializare, dacă acestea nu elimină în termen de 5 ore materiale care influenţează lupta electorală.
„Am venit cu modificări, astfel încât regulile să fie la fel pentru toţi candidaţii şi să nu mai avem această practică pe care am avut-o la ultimele alegeri în care un instrument social-media a favorizat un anumit competitor. Am introdus şi amenzi drastice, respectiv 5% din cifra de afaceri, iar la anumite corporaţii această amendă ar putea duce la multe miliarde de euro”, a afirmat Marcel Ciolacu.
Al doila tur de scrutin, acesta va avea loc pe 18 mai
Guvernul s-a reunit joi în şedinţă pentru a aproba hotărârea privind stabilirea datei alegerilor prezidenţiale din 2025. Actul normativ stabileşte ca scrutinul să aibă loc pe 4 mai. Dacă va exista și un al doila tur de scrutin, acesta va avea loc pe 18 mai.
Totodată, Ordonanța se referă și la situațiile în care autoritățile române vor fi nevoite să ceară marilor rețele sociale eliminarea unor materiale de publicitate politică care nu respectă legea, la fel cum a fost cazul celor ale lui Călin Georgescu de la alegerile precedente.
Soluționarea plângerilor privind campania electorală online este în atribuția Birourilor Electorale
Astfel, soluționarea plângerilor privind campania electorală online este în atribuția Birourilor Electorale, urmând ca BEC să le transmită „de îndată Autorității Electorale Permanente, în vederea transmiterii către platformele online foarte mari (…) sub sancțiunea plății unei amenzi cuprinse între 1% și 5% din cifra de afaceri a platformei online, dacă în termen de 5 ore de la notificarea Autorității Electorale Permanente, platforma online nu elimină materialul publicitar în cauză.”
Tot joi, Guvernul discută şi HG privind stabilirea datei alegerilor locale parţiale pentru preşedintele Consiliului Judeţean Bihor şi pentru primari în unele circumscripţii electorale, tot în 4 mai.
Citeşte şi: Centrul Militar Județean Gorj organizează înscrieri pentru liceele militare
Citeste mai mult