Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici ai unui proiect menit să diminueze riscul de inundații în Caraș-Severin. 180 de milioane de lei se vor investi în lucrări pe Râul Caraș.
Proiectul „Asigurarea atenuării și tranzitării în siguranță a volumelor de viitură pe râul Caraș și afluenți pe tronson Ticvaniu Mare – Frontieră Serbia, județul Caraș-Severin” presupune lucrările hidrotehnice și moderizări.
„În contextul în care s-au înregistrat numeroase evenimente de inundații în trecut, este necesară implementarea unor măsuri adecvate pentru a contracara riscurile asociate acestor fenomene și pentru a proteja comunitatea și infrastructura locală. Prin acest proiect, se crează oportunitatea de a dezvolta soluții și tehnologii avansate, care vor contribui la creșterea rezilienței și la asigurarea unei protecții eficiente împotriva inundațiilor. De asemenea, prin implementarea unor sisteme moderne de monitorizare și gestionare a apelor, se poate optimiza utilizarea resurselor hidrologice și se poate reduce impactul negativ al inundațiilor asupra mediului și comunității locale. Astfel, proiectul propus se impune ca o necesitate urgentă și reprezintă o oportunitate valoroasă de a îmbunătăți infrastructura hidrotehnică existentă și de a asigura un mediu mai sigur și mai sustenabil pentru toți locuitorii zonei”, scrie în Hotărârea de Guvern.
Degradări și infiltrații, descoperite în 2022
Ultima inspecție pe Râul Caraș, din 2022, a scos la iveală mai multe defecțiuni. Au fost descoperite infiltrații și instabilități ale digului, degradarea betoanelor structurale la culei, iar sistemul de acționare a stavilelor prezintă uzură fizică și morală după 35 de ani de exploatare.
Pe digurile de pe râul Caraș și afluenți s-au găsit: „tasări la nivelul coronamentului digurilor longitudinale și de remu; eroziuni în zona dig – mal care pot afecta structura digurilor; instabilități ale structurii din pământ omogen, urmare a deversărilor la ape mari; lipsă sistem de monitorizare a tasărilor digurilor longitudinale și de remu; existența vegetației arboricole pe coronamentul și taluzurile digurilor; în zona vadurilor de trecere a râului Caraș, drumurile agricole au afectat taluzurile și coronamentul digurilor de apărare; întreruperea liniei de apărare pe anumite zone care favorizează deversarea necontrolată și inundarea terenurilor riverane”.
Implemetarea proiectului ar trebui să ducă la evitarea unor daune anuale medii de 280 de milioane de lei și protecția împotriva inundațiilor a aproape 6.000 de locuitori și 1.120 de proprietăți.
Finanțarea obiectivului de investiții se realizează din sumele Planului Național de Redresare și Reziliență, Componenta 1 – Managementul Apei, și din finanțare publică națională.
Citeste mai mult