Primăria Craiova pregăteşte ternul pentru amplasarea primelor staţii electrice livrate de turci. După ce firma din Turcia, Karsan a anunțat că a semnat acordul pentru livrarea a 22 de autobuze electrice e-ATA 12m, administraţia locală craioveană a stabilit unde vor fi montate unele dintre staţiile de încărcare rapidă pentru aceste autobuze.
Drept urmare, au fost emise primele certificate de urbanism pentru montarea a cinci staţii de încărcare rapidă pentru autobuze electrice. Este cunoscut faptul că pe lângă 22 de autobuze noi cu sistem de propulsie electric cu lungimea de cca. 12m (solo), turcii livrează şi 22 staţii de încărcare lentă şi 8 staţii de încărcare rapidă.
” Acestea se vor amplasa strict pe domeniul public. În memoriul tehnic şi pe planul de situaţie se va prezenta şi soluţia de alimentare cu energie electrică a staţiilor fără afectarea proprietăţilor private. Se pot executa fără autorizaţie de construire lucrările pentru amplasarea şi racordarea la reţeaua de alimentare cu energie electrică a staţiilor de reîncărcare pentru vehicule electrice, care nu determină congestionatrea sau blocarea traficului pietonal şi / sau rutier, pe baza unui aviz de amplasare emis de autoritatea administraţiei publice locale”, se arată în CU.
Staţii de încărcare pentru autobuzele turceşti
Unde vor fi aplasate primele cinci staţii rapide? Conform certificatelor de urbanism emise la data de 07.02.2025 autobuzele RAT-ului vor avea o staţie de încărcare rapidă pe strada Caracal, în zona complexului comercial Bănie. O altă staţie de încărcare a autobuzelor electrice livrate din Turcia va fi amplasată pe bulevardul Nicolae Romanescu. În zona centrală, mai precis pe strada A.I.Cuza, lângă blocul S200 va fi amplasată o altă staţie pentru autobuze electrice. Alte două staţii vor fi amplasate pe bdul. Oltenia, respectiv în Piaţa Constantin Brâncuşi, adică la Gară.
„Aceste staţii de încărcare fac parte din ultimul contract. Ele sunt pentru lotul de autobuze care vine în vara acestui an. Noi mai avem staţii de încărcare montate, sunt cele din primele contracte, din contractul cu Solaris şi Granton. Anul acesta mai vin 22 de autobuze din Turcia , respectiv 22 de staţii de încărcare lentă şi 8 staţii de încărcare rapidă”, a spus Marcel Tănăsescu, directorul RAT Craiova.
În primăvara anului trecut, Primăria Craiova a scos la licitație achiziționarea unui lot de 22 de autobuze electrice de capacitate medie, care urmau să fie cumpărate prin intermediul unei finanţări PNRR.
„Contractul de achiziţie publică de furnizare a autobuzelor şi staţiilor de încărcare vizează achiziţionarea a 22 bucăţi autobuze noi cu sistem de propulsie electric cu lungimea de cca. 12m (solo), 22 staţii de încărcare lentă şi 8 staţii de încărcare rapidă, pentru care autoritatea contractantă a solicitat finanţare nerambursabilă conform Contract de finanţare nr.135290/28.11.2022 în cadrul proiectului «Modernizarea sistemului de Transport public cu autobuzul în zona Metropolitana Craiova – MOTRIC Metropolitan», PNRR, Componenta 10”, se arăta în documentaţia postată în sistemul electronic de achiziţii publice. Câștigătoare a fost compania KARSAN OTOMOTIV SANAYI VE TICARET A.S.
La acest moment, în Craiova, sunt montate staţii de încărcare pentru cele 16 autobuze electrice articulate Solaris, adică 16 stații de încărcare lentă și a 4 stații de încărcare rapidă. Cele 30 de autobuze electrice de la BMC au venit şi ele la pachet cu 37 de stații de încărcare (30 lente și 7 rapide).
În urmă cu o lună, firma din Turcia, Karsan a anunțat că a semnat acordul pentru livrarea a 22 de autobuze electrice e-ATA 12m. Este vorba despre ultimul lot de autovehicule destinate transportului în comun pe care Primăria Craiova l-a achiziționat anul trecut. Potrivit proiectului, cele 22 de autobuze electrice vor fi folosite pe traseele din zona metropolitană, adică în afara Craiovei. Odată cu achiziționarea celor 22 de autobuze, numărul autobuzelor din Craiova ar ajunge la 68.
Citeste mai mult