Situația politică și economică de pe plan internațional și în special din Europa va face din 2025 un an al austerității.
În România, printre altele, s-a vorbit mult de reducerea numărului de funcționari publici, structurile din guvern, prefecturi și primării fiind considerate prea costisitoare, „stufoase” și ineficiente. Primul semnal a venit din partea lui Ilie Bolojan, președintele Senatului, care a anunțat restructurările aparatului de lucru din instituția pe care o conduce: „din cinci angajați, vor rămâne doi”.
L-am abordat pe primarul Călin Dobra cu întrebarea dacă la Lugoj vor fi luate măsuri la fel de radicale, în ceea ce privește aparatul de specialitate.
„Traversăm o perioadă dificilă din punct de vedere economic și perspectivele nu sunt dintre cele mai bune. Vrând-nevrând, am subscris la măsurile de austeritate emise de Guvernul României, cu salariile înghețate și cu blocarea posturilor. Dar asta nu ne împiedică de a ne desfășura și a ne reorganiza și reconfigura în acest sens. Ce înseamnă acest lucru? Nu se discută de disponibilizări (n.r. – în ce privește personalul din Primărie), ci doar de o reașezare printr-o nouă organigramă, care să fie mult mai funcțională și care să reprezinte un aparat de specialitate al primarului în adevăratul sens al cuvântului”, a declarat primarul Călin Dobra.
Nevoie de personal la Compartimentul de Mediu
La acest moment, Dobra spune că suferim pe anumite sectoare, cum ar fi domeniul foarte important și de perspectivă, din punct de vedere al fondurilor, al sănătății și stării generale a populației, și anume Compartimentul de Mediu.
„La acest moment, Primăria Lugoj are un compartiment de mediu cu o singură persoană, care nu poate acoperi această activitate complexă la nivel de municipiu, pentru că aicea discutăm de activitatea de salubrizare, colectarea deșeurilor, vorbim de salubrizarea stradală, de depozitarea deșeurilor, de activități cu Agenția de Mediu pentru monitorizarea poluării, mai multe activități. Ca să nu mai vorbim de continuarea implementării proiectului cu insulele ecologice… Este imposibil cu un singur om să gestionezi un astfel de volum de activitate”, a spus Dobra.
Primăria Lugoj poate avea maximum 270 de angajați
Călin Dobra a explicat că, din start, Primăria Lugoj, ca și a altor municipii din țară, este limitată ca număr de personal.
„Există stabilit prin legislație, la număr de populație, numărul maxim de posturi pe care poate să-l aibă o organigramă. Pentru municipiul Lugoj, numărul maxim este de 270 de posturi. Fără Direcția de Asistență Socială, dar împreună cu Poliția locală. La ora actuală, gradul de ocupare în Primărie este undeva la 225 de locuri. Nu este un grad foarte ridicat de ocupare, dar permite o reașezare a posturilor, ca să suplinim acolo unde e nevoie. Vă spun că, pentru a constitui un serviciu, sunt necesare 10 posturi. Ai patru oameni angajați acolo, și șase sunt posturi libere, care s-ar putea transforma în acest sens. Chiar dacă se pierde funcția de șef de serviciu! Eu cred că e mai important să avem o organigramă care să permită o fluidizare a activității Primăriei, decât să ne cramponăm într-o funcție de șef de serviciu. Asta este până la urmă, nu vorbim de disponibilizări, vorbim de implicare și de muncă”.
Chiar dacă pe moment funcționarii publici lugojeni au parte de asigurări și se simt la adăpost, climatul economic care ne așteaptă după mult-amânatele alegeri s-ar putea să impună măsuri drastice în ceea ce privește aparatul funcționăresc la toate nivelurile.
Citeste mai mult