Primul CAV- centru de colectare separată prin aport voluntar – din Craiova, finanţat din fonduri europene, va fi gata anul viitor.Contractul pentru proiectarea și execuția platformei de colectare a fost semnat în această săptămână. Aici craiovenii pot aduce deșeurile ce nu pot fi colectate prin sistemul clasic de salubrizare. CAV-ul va fi situat în Hanul Roşu pe o suprafaţă de 25.000 mp, în vecinătatea depozitului de gunoi.
Vechiturile se duc la CAV
Conform contractului, durata de execuție este de 7 luni, iar valoarea totală a lucrărilor este de aproape 10 milioane de lei, fără TVA, bani accesați din fondurile Planului Național de Redresare și Reziliență.„Destinația principală a centrului pentru aport voluntar, ce va fi construit pe strada Hanu Roșu, nr. 53, este cea de colectare gratuită a deșeurilor ce au fluxuri speciale, cum ar fi anvelope, saltele, mobilier, baterii uzate, materiale textile, deșeuri periculoase, deșeuri de echipamente electrice și electronice, deșeuri de construcții și demolări. Toate acestea vor fi ulterior valorificate, ajutând la atingerea țintei naționale de reciclare, protejarea mediului și îmbunătățirea calității vieții pentru craioveni”, a menţionat preşedintele CJ Dolj, Cosmin Vasile.Pentru acest amplasament, Primăria Craiova a făcut în 2023, consultare publică.
La Craiova va fi un CAV mare
În fapt, este vorba despre un CAV-centrul de colectare prin aport voluntar- unde craiovenii pot duce mobilă veche, obiecte sanitare uzate, anvelope, haine uzate, baterii, aparatură electrică şi electrocasnică, deşeurilor din demolări. ADI EcoDolj este solicitantul finanţării, iar Primăria Craiova beneficiarul. Aceasta din urmă a pus la dispoziţie terenul necesar centrului. „Sunt două categorii de centre cu aport voluntar, CAV- uri mici şi CAV- uri mari. Cel de la Craiova e CAV mare. ADI ECODOLJ este solicitant de finanțare, iar UAT Craiova este beneficiar al investiției. Terenul este pus la dispoziție de către Primaria Craiova, iar intrarea se va face dinspre Hanu Roşu. Acestea sunt spaţii în care cetăţenii se pot debarasa gratuit de anumite categorii de deşeuri”, a precizat pentru GdS Adela Plăcintescu, director ADI ECODOLJ.Un centru tipic de colectare prin aport voluntar poate fi compus din următoarele elemente: platformă, containere, utilaje, echipamente tehnologice şi funcţionale care nu necesită montaj (încărcător frontal multifuncţional, compostor electric, camion cu hook lift pentru transport containere, tocător deşeuri verzi, presă de balotat deşeuri reciclabile etc), spaţii administrative, utilităţi.
Ce poţi arunca la CAV
Aici, craiovenii pot să arunce în mod gratuit mobila veche, haine uzate, obiecte sanitare, anvelope uzate, dar şi alete lucruri nefolositoare. Ulterior, unele dintre aceste lucruri vechi pot fi valorificate.Populaţia va avea posibilitatea ca în viitorul apropiat să ducă aici şi ambalaje provenite de la vopseluri, dezinfectanţi, tuburi de spray, materiale textile precum paturi, haine, cârpe, materiale plastice precum capace de WC, găleţi, electrice, electronice, electrocasnice, baterii uzate, saltele, mobilier, metal, sticlă şi ceramică, inclusiv obiecte sanitare, cauciuc, inclusiv anvelope uzate, deşeuri vegetale din curţi şi grădini, deşeuri din construcţii şi demolări, cadavre de animale la un centru special. Cu alte cuvinte, cetăţeni pot scăpa mai uşor, dar şi gratuit de vechiturile din gospodării. Nu vor mai fi nevoiţi să le arunce pe ascuns, cu riscul de a fi depistaţi şi amendaţi, la platformele de gunoi sau să le înghesuie în tomberoane.
Alte CAV-uri în judeţ
În afară de Craiova, CAV-uri urmează să fie înființate în Dăbuleni, Filiași, Cârcea, Băilești, Teasc, Galicea Mare, Cioroiași, Rojiște, Daneți, Bârca, Goicea, Bistreț și Negoi. Costurile de administrare vor fi suportate de primării. „De asemenea, astfel de centre de colectare cu aport voluntar sunt construite la Dăbuleni, Filiași, Băilești și Cârcea, cu fonduri europene accesate de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară de Gestionare a Deșeurilor ECODOLJ din PNRR”, a menţionat preşedintele CJ Dolj, Cosmin Vasile.
Citeste mai mult