Procurorul Claudiu Negrilă de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova în dosarul în care este cercetat pentru mai multe infracțiuni, printre care luarea de mită și favorizarea făptuitorului.
Potrivit unui comunicat dat publicității de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, în rând cu magistratul pus sub control judiciar și suspendat din funcția de procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, au mai fost trimise în judecată alte două persoane., fără calitate specială, pentru infracțiunea de dare de mită în formă continuată.
„Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, anume desemnat să efectueze urmărirea penală faţă de magistraţi, a dispus, prin rechizitoriul întocmit la data de 22 noiembrie 2024, trimiterea în judecată, sub control judiciar, a următorilor inculpaţi:
– procurorului N.C.C. pentru săvârşirea unei infracţiuni de luare de mită în formă continuată, prev. de art. 289 Cod penal rap. la art. 6 şi art. 7 lit. b din Legea nr.78/2000, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal (5 acte materiale), a patru infracţiuni de favorizarea făptuitorului, prev. de art. 269 alin. 1 Cod penal, şi a două infracţiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, prev. de art. 12 alin. 1 lit. b din Legea nr.78/2000;
– I.C. şi I.D., persoane fără calitate specială, pentru infracţiunea de dare de mită în formă continuată, prev. de art. 290 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal (5 acte materiale)”, se arată în comunicatul Parchetului Curții de Apel Craiova.
Potrivit procurorilor de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, „în perioada octombrie 2021 – februarie 2024, în care a instrumentat/soluţionat dosarul privind pe numiţii I.C., I.D., D.C., S.C. P.H.E. S.R.L. şi S.C. H.K.E. S.R.L., a primit/acceptat pentru sine, fiica sa şi concubina sa, foloase necuvenite de la membrii familiei I., constând în: folosinţa gratuită a unor autoturisme aparţinând familiei I./societăţii familiei I.; contravaloarea unor rate CASCO (2.557,19 lei) aferente autoturismului aparţinând societăţii familiei I.; contravaloarea unor bilete de avion (1.100 euro), pentru el însuşi şi concubina sa, pentru zborul spre Malaga, Spania, dus – întors”.
De asemenea, în sarcina procurorului Negrilă sunt reținute patru infracţiuni de favorizarea făptuitorului, constând în aceea că, „în perioada noiembrie 2021 – iunie 2024, s-a folosit de calitatea sa de procuror pentru a favoriza anumite persoane din cercul său de prieteni, în principal oameni de afaceri cercetaţi penal, sens în care, ori a soluţionat prin clasare dosarele penale privind aceste persoane, contrar probelor deja administrate, ori a lăsat în nelucrare aceste dosare/a administrat probe doar în favoarea persoanelor cercetate”.
În plus, în perioada decembrie 2021 – februarie 2024, Claudiu Negrilă s-ar fi folosit de calitatea sa de procuror pentru a obţine informaţii/documente din cadrul unor dosare penale aflate pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Slatina, pe care le-a transmis mai departe unor persoane neautorizate să le cunoască/deţină.
Printre obligaţiile pe care procurorul inculpat trebuie să le respecte, pe perioada cât se află sub control judiciar, se numără şi aceea de a nu exercita profesia de procuror, în exercitarea căreia a săvârşit faptele, fapt pentru care Consiliul Superior al Magistraturii l-a suspendat din funcție.
„Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât suspendarea din funcție a domnului NEGRILĂ CONSTANTIN CLAUDIU, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, ca urmare a luării măsurii preventive a controlului judiciar față de acesta, începând cu data de 31.10.2024”, se arată în Hotărârea nr. 1290, luată, în unanimitate, de membrii Secției pentru procurori din cadrul CSM.
În aceeaşi cauză, s-a mai dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar, pe o durată de 60 zile, faţă de I.C. şi I.D., persoane fără calitate specială, pentru infracţiunea de dare de mită în formă continuată, „constând în aceea că, în perioada octombrie 2021 – februarie 2024, perioadă în care erau cercetaţi de procurorul N.C.C., i-au încredinţat acestuia, spre folosinţă gratuită, un autoturism şi fiicei procurorului un alt autoturism, au suportat contravaloarea unor rate CASCO (2.557,19 lei) aferente acestui din urmă autoturism, au suportat contravaloarea unor bilete de avion de 1.100 euro pentru procurorul N.C.C. şi concubina sa, pentru zborul spre Malaga, Spania, dus – întors”.
Rechizitoriul însoţit de dosarul cauzei a fost trimis, spre competentă soluţionare, Curţii de Apel Craiova.
Anchetatorii precizează că această etapă a procesului penal reprezintă, conform codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate, în nici un fel, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie
Citeste mai mult