Elevii de clasa a VIII-a au susținut marți, 5 aprilie, proba la matematică din cadrul simulării Evaluării Naționale, potrivit ziare.com.
Subiectele de la simulare au avut un timp de rezolvare de 120 de minute de la primirea lor. Proba început la ora 9 și s-a încheiat în jurul orei 11.
Subiectul I a fost format din itemi obiectivi, de tip grilă. La fel și subiectul al doilea. Cât despre partea a III-a, rezolvările se puteau scrie și argumenta direct pe foaia de examen.
Rezultatele de la simulări vor fi aflate de elevi pe 14 aprilie, însă ele nu vor fi făcute publice.
De anul trecut, subiectele de la Evaluarea Națională sunt noi față de anii precedenți, având ca model testele internaționale. E vorba despre o programă nouă.
Profesorul de matematică Cătălin Ciupală a comentat subiectele de la matematică pentru Ziare.com.
„Subiectele sunt în trend cu ceea ce au propus ca model de subiect. Sunt exact pe linia pe care au mers și anul trecut. Pot să vă spun că subiectele sunt făcute astfel încât să se plece de la ușor la greu. În sensul că, nota 5 se poate lua de către orice elev care a înțeles puțină matematică, nu trebuie să fie foarte bun. Însă, peste nota 9, elevul trebuie să fie unul performant”, a declarat Cătălin Ciupală, profesor de matematică la Colegiul Național “Andrei Șaguna” din Brașov.
Cătălin Ciupală spune că sunt subiecte bine structurate, iar elevii de 10 trebuie să facă eforturi să arate că merită un zece curat. „Nu vor mai fi sute de elevi cu nota 10, ci vor fi note de toate categoriile”, a subliniat cadrul didactic de matematică.
„Încă de anul trecut, ministerul Educației și-a asumat că elevii vor primi subiecte în conformitate cu testele PISA. Însă, din cauza învățării în online vor fi, într-adevăr, probleme. Au fost și mai sunt încă mulți elevi care au rămas cu materia în urmă”, a subliniat Cătălin Ciupală.
„Este foarte bine, însă, că nu se cedează și nu se fac subiecte ușoare din cauza online-ului. În sensul că, există subpuncte dificile care vor face o diferențiere clară între elevi. Vreo 3-4 cerințe se încadrează la dificile”, a conchis profesorul de la Brașov.
Anul trecut, rezultatele de la simularea Evaluării Naționale au fost cele mai bune din ultimii 5 ani. Aproape 1.000 de elevi au luat nota zece la matematică. Reamintim că în 2020 nu au fost organizate simulări, din cauza pandemiei.
Articolul Profesor de matematică, despre simularea Evaluării Naționale: „Nota 5 o poate lua orice copil care înțelege puțină matematică, 9 numai un elev bun” apare prima dată în Observatorul Prahovean.
Citeste mai mult