Grupurile energetice din cadrul Sucursalei Electrocentrale Rovinari vor beneficia de servicii de mentenanță specializată. Programul de întreținere vizează în mod direct blocurile energetice numerele 4 și 5, parte integrantă a Complexului Energetic Oltenia.
Aceste lucrări sunt necesare pentru a asigura funcționarea optimă și conformitatea cu normele de mediu și de siguranță în vigoare. Blocul energetic numărul 6, utilizat mai puțin frecvent, se află în principal în rezervă de la momentul punerii în funcțiune a blocului energetic numărul 5, care a beneficiat recent de un proces amplu de modernizare. În schimb, blocurile 4 și 5, aflate în exploatare activă, vor fi supuse unui program anual de mentenanță a sistemelor de monitorizare a emisiilor la coș, de tip Gasmet CEMS II e. Acest sistem joacă un rol crucial în monitorizarea și raportarea noxelor, asigurând conformitatea cu cerințele impuse de legislația europeană și națională în domeniul protecției mediului.
Bugetul pentru 2025
Pentru aceste activități, a fost alocat un buget de peste 221.000 de lei, destinat exclusiv mentenanței pe anul viitor. Menținerea sistemelor de monitorizare funcționale este obligatorie, deoarece unitatea trebuie să transmită periodic către Agenția pentru Protecția Mediului rapoarte detaliate privind emisiile. Aceste rapoarte constituie baza emiterii sau prelungirii autorizațiilor și avizelor necesare pentru desfășurarea activităților. În plus, măsurătorile regulate sunt o cerință esențială în contextul directivelor europene privind reducerea poluării și protecția mediului, având ca scop limitarea impactului activităților industriale asupra sănătății populației și a ecosistemelor.
Este de amintit că blocul energetic numărul 5 a fost pus recent în funcțiune. Grupul energetic numărul 5 a fost modernizat pentru a răspunde cerințelor de mediu și eficiență energetică impuse de standardele europene și internaționale. Valoarea totală a investiției, de peste 100 de milioane de euro pentru proiectare și execuție, a fost susținută din surse proprii de către Complexul Energetic Oltenia. Complexul a alocat fonduri în funcție de disponibilitățile financiare rezultate din veniturile societății pe parcursul mai multor ani.
„Printre obiectivele urmărite în cadrul acestei modernizări:
Reducerea emisiilor de pulberi prin modernizarea electrofiltrelor, în conformitate cu reglementările BAT-AEL;
Implementarea instalațiilor de denoxare a gazelor de ardere (SNCR), pentru reducerea emisiilor de NOx;
Reducere emisiilor de SO2 (Dioxid de sulf) și încadrarea în valorile reglementate, asigurând o rată minimă de desulfurare de 97%;
Prelungirea duratei de viață a blocului energetic cu 100 000 de ore, ceea ce ne va permite să oferim un nivel superior de disponibilitate și fiabilitate”, conform CEO.
Încă un act adițional pentru recepția echipamentelor
Va fi încheiat încă un act adițional pentru modernizarea grupului energetic numărul 5, de la Termocentrala Rovinari, din cadrul Complexului Energetic Oltenia. Un proiect în acest sens va fi prezentat un proiect în cadrul ședinței Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor CEO.
Actul Adițional va fi încheiat la contractul principal care a vizat reabilitarea și modernizarea grupului energetic numărul 5, pe componenta de furnizare de instalații și automatizare pentru blocul energetic. Prelungirea contractului încheiat cu Romelectro și Electromontaj în anul 2017 este necesară, având în vedere că trebuie realizată recepția și plata echipamentelor de înaltă frecvență folosite de grupul numărul 5 de la Rovinari.
Citește și: CEO e la pământ cu producția de energie
Citeste mai mult