După ce Comisia Europeană a aprobat consumul a patru specii de insecte de Comisia Europeană, un produs inedit intră pe piaţă din 10 februarie. Este vorba despre pudra din viermi galbeni de făină, despre care experții susțin că are un conţinut ridicat de proteine, vitamine şi amino-acizi.
„Această pudră este extrem de nutritivă, având un conţinut ridicat de proteine complete, care furnizează toţi aminoacizii esenţiali de care corpul are nevoie. Pe lângă proteine, conţine şi vitamina B2, fier, zinc, omega 3 şi omega 6, find o sursă sustenabilă şi uşor de digerat”, a explicat Fabius Antal, expert nutriție, pentru Observator News.
Patiserii se declară încântați de noua reglementare și sunt nerăbdători să introducă pudra în rețetele lor. Însă, majoritatea românilor nu au primit vestea cu la fel de mult entuziasm, ci mai degrabă cu scepticism.
„Ar putea fi folosite în combinaţie cu făina clasică. De grâu, de migdale. Să iasă un blat, să iasă o brioşă. Nu exclud ca în viitor să folosim. Doar că va trebui informat consumatorul că se folosesc anumite pudre, din greieri, din viermi”, a spus Cristina Oprea, proprietat patiserie.
Ce părere au românii despre produsele din insecte
Clienții nu au niciun motiv să se teamă că vor fi păcăliți și vor ajunge să mănânce ceva ce nu își doresc. Prețurile unei astfel de făini este cu mult mai mare decât cel al făinii folosite de obicei, iar asta s-ar reflecta și în prețul produselor finale.
„Atâta timp cât scrie pe etichetă dacă este folosită, cumpărătorul este cel care dictează. Preţul este foarte mare la această făină, deci nu poate fi bănuit cineva că ar folosi-o în loc de alt tip de făină. Preţul pâinii ar fi de 5 ori mai mare”, a spus Sorin Minea, președinte Romalimenta.
Pudra e făcută din larve întregi de „Tenebrio molitor”, viermele galben de făină, şi va fi disponibilă din 10 februarie. Deși poate fi folosită pentru realizarea unei game diverse de produse, de la deserturi la mâncăruri sărate, nu mulţi sunt cei care ar încerca-o.
„Dumnezeu ne-a zis să nu mâncăm toate necurăţiile. Sunt total împotrivă. Cât putem, păstrăm natural”, a spus o femeie.
Cât costă produsele din greieri
Produsele din insecte au început să fie comercializate pe tot mai multe site-uri, inclusiv pe platforma celui mai mare retailer online din România. Făina, pastele, chipsurile sau batoanele proteice sunt produse ce pot fi făcute din insecte, însă preţurile pe măsură. 100 de grame de făină de greieri costă 55 de lei, iar o pungă de chipsuri din făină de greieri de 80 de grame se vinde cu 15 lei.
În total, sunt patru specii de insecte aprobate pentru consum de Comisia Europeană: viermele galben de făină, lăcusta călătoare, greierele de casă și larva gândacului de bălegar. România a adoptat de mai bine de un an o lege prin care se interzice utilizarea, în produsele tradiţionale, a făinii de insecte. În plus, va putea fi vândută la raft doar cu o etichetă specială.
Sursa: b1tv.ro
Articolul Pudra din viermi galbeni de făină intră pe piață din 10 februarie. Consumul greierilor de casă a fost, de asemenea, aprobat de Comisia Europeană apare prima dată în Olt Alert.
Citeste mai mult