Luptătorii ucraineni rezistau vineri în ultima lor redută din Mariupol, după ce președintele rus Vladimir Putin a revendicat victoria în cea mai mare bătălie a războiului, declarând orașul-port “eliberat” după săptămâni de bombardamente, scrie Reuters, citat de Mediafax.
Cu toate acestea, joi, Statele Unite au contestat afirmația lui Putin și au declarat că sunt de părere că forțele ucrainene încă mai dețin teren în oraș. Putin a ordonat trupelor sale să blocheze oțelăria unde ucrainenii rezistă după ce au refuzat un ultimatum anterior de a se preda sau de a muri.
Ucraina a declarat că Putin a vrut să evite o confruntare finală cu forțele din Mariupol, deoarece nu avea trupe pentru a le învinge. Oficialii ucraineni au făcut, de asemenea, apel la ajutor pentru evacuarea civililor și a soldaților răniți.
Într-o întâlnire televizată la Kremlin, Putin și-a felicitat ministrul apărării și trupele ruse pentru “efortul de luptă pentru eliberarea Mariupolului” și a declarat că nu a fost necesar să ia cu asalt zona industrială care conține uzina siderurgică Azovstal.
Mariupol, un port important în regiunea Donbas din estul Ucrainei, se află între zonele deținute de separatiștii ruși și Crimeea, peninsula de la Marea Neagră pe care Moscova a ocupat-o în 2014. Capturarea orașului ar permite Rusiei să lege cele două zone.
Chiar dacă Putin își revendică primul mare premiu de când forțele sale au fost alungate luna trecută din capitala Kiev și din nordul Ucrainei, acesta este departe de victoria lipsită de ambiguitate pe care Moscova a căutat-o după luni de luptă într-un oraș redus la ruine.
Într-o alocuțiune de noapte, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Rusia face tot ce poate “pentru a vorbi despre cel puțin câteva victorii”, inclusiv mobilizarea unor noi grupuri tactice de batalioane.
“Ei nu pot decât să amâne inevitabilul – momentul în care invadatorii vor trebui să părăsească teritoriul nostru, inclusiv din Mariupol, un oraș care continuă să reziste Rusiei, indiferent de ceea ce spun ocupanții”, a declarat Zelenski.
Rusia își numește invazia o “operațiune militară specială” pentru a demilitariza și “denazifica” Ucraina. Kievul și aliații săi occidentali resping acest lucru ca fiind un pretext fals pentru un război care a ucis mii de oameni și a dezrădăcinat un sfert din populația Ucrainei.
Moscova și-a intensificat atacurile în estul Ucrainei în această săptămână și a efectuat atacuri de la distanță asupra altor ținte, inclusiv asupra Kievului și a orașului Lviv din vestul țării, unde luni rachete au ucis șapte persoane.
Washingtonul a autorizat joi un alt ajutor militar în valoare de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina, inclusiv artilerie grea și drone “Ghost”, recent dezvăluite, care sunt distruse după ce își atacă țintele.
“Ne aflăm acum într-o fereastră critică de timp în care ei vor pregăti terenul pentru următoarea fază a acestui război”, a declarat președintele american Joe Biden.
Întrebat despre declarația de victorie a lui Putin la Mariupol, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat că este vorba de “încă o dezinformare din manualul lor de joc”.
Mariupol, unde locuiau cândva 400.000 de oameni, a cunoscut nu doar cea mai intensă bătălie din războiul care a început când forțele ruse, au invadat, la 24 februarie, ci și cea mai mare catastrofă umanitară.
Ucraina estimează că zeci de mii de civili au murit în Mariupol. Națiunile Unite și Crucea Roșie spun că numărul civililor morți este de cel puțin câteva mii.
Jurnaliștii care au ajuns la Mariupol în timpul asediului au găsit străzile pline de cadavre, aproape toate clădirile distruse, iar locuitorii erau înghesuit înghețând în pivnițe, aventurându-se să gătească resturi pe sobe improvizate sau să îngroape cadavrele în grădini.
Luptătorii ucraineni au rămas în interiorul complexului siderurgic Azovstal, una dintre cele mai mari facilități metalurgice din Europa, care se întinde pe o suprafață de 11 km pătrați, cu clădiri uriașe, buncăre subterane și tuneluri.
Primarul din Mariupol, Vadym Boichenko, a declarat joi pentru Reuters că doar Putin poate decide soarta celor 100.000 de civili încă blocați în oraș.
“Este important să înțelegem că viețile care sunt încă acolo, sunt în mâinile unei singure persoane – Vladimir Putin. Și toate decesele care vor avea loc de acum înainte vor fi tot în mâinile lui”, a declarat Boichenko într-un interviu.
Vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk a declarat că 1.000 de civili și 500 de soldați răniți trebuie scoși imediat din uzină, dând vina pe forțele rusești pentru eșecul de a stabili un coridor sigur care, potrivit acesteia, fusese convenit.
Moscova spune că Rusia a preluat 140.000 de civili din Mariupol în cadrul unor evacuări umanitare. Kievul spune că unii au fost deportați cu forța, ceea ce ar constitui o crimă de război.
Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a propus marți o pauză umanitară de patru zile în timpul luptelor, în perioada Paștelui ortodox, pe 24 aprilie.
O asociație ucraineană de biserici și comunități religioase a propus separat un armistițiu de Paște, iar șeful bisericii ortodoxe din Ucraina i-a îndemnat pe ucraineni să renunțe la slujbele de Paște din timpul nopții, de teama bombardamentelor.
Zelenski a declarat joi că Rusia a “respins propunerea de a stabili un armistițiu de Paște”. Nu a fost imediat clar la ce propunere de armistițiu se referea Zelenski.
Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Rusiei.
Un consilier al șefului de cabinet al lui Zelenski a declarat pentru televiziunea ucraineană că forțele ruse au capturat joi 42 de sate din estul regiunii Donețk, dar Ucraina ar putea să le recucerească în curând. (Mediafax)
The post Putin revendică victoria la Mariupol. Zelenski îl contrazice. Ziua 58 appeared first on Obiectiv de Suceava.
Citeste mai mult