Raport DIICOT: România, țintă a acțiunilor hibride rusești și a propagandei ISIS.
România a fost vizată în 2024 de acțiuni de „sabotaj” specifice tehnicilor hibride ale Federației Ruse, menite să testeze apărarea NATO și să identifice vulnerabilități în infrastructură, relevă raportul DIICOT pe 2024, citat de Agerpres.
Alături de România, ținte ale atacurilor hibride au fost și alte state europene: Germania, Franța, Marea Britanie, Cehia, Slovacia, Polonia, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Finlanda și Suedia. DIICOT menționează că, începând cu 2022, au avut loc cel puțin 50 de incidente în 13 țări din Europa, inclusiv cazuri de spionaj, diversiune, vandalism, atacuri cibernetice, campanii de dezinformare și atacuri asupra infrastructurii subacvatice din Marea Baltică.
O schimbare de tactică notabilă este recrutarea de către Rusia a unor contractori aleatori prin chat-uri pe Telegram, plătindu-i cu sume de bani.
Amenințarea teroristă: Propaganda ISIS și lupi singuratici
În ceea ce privește terorismul, DIICOT precizează că România nu se confruntă cu o amenințare concretă, însă propaganda ISIS continuă să reprezinte un factor de radicalizare, mai ales în rândul minorilor, adolescenților și tinerilor. Principalul risc de origine externă îl reprezintă încercările de tranzitare a frontierelor de către persoane asociate cu entități teroriste sau radicale, precum și evoluțiile din Ucraina (armament, muniții, explozivi).
DIICOT atrage atenția asupra importanței atacatorilor singulari („lone wolf terrorist”), ale căror metode accesibile și uneori simpliste fac dificilă identificarea, prevenirea și contracararea de către autorități.
În 2024, DIICOT a avut de soluționat 94 de cauze privind infracțiuni de terorism și contra securității naționale, dintre care 4 dosare au fost transmise instanței, cu 15 inculpați trimiși în judecată
Articolul Raport DIICOT: România, țintă a acțiunilor hibride rusești și a propagandei ISIS apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.
Citeste mai mult