Se dorește punerea în valoare a siturilor industriale dezafectate ale orașului prin proiectul ReIND, derulat de Make Better București alături 15 parteneri europeni.
Primăria Reșița este unul dintre parteneri la proiectul desfășurat în cadrul Programului Interreg Regiunea Dunării, co-finanțat de Uniunea Europeană. Make Better lucrează alături de Primăria Reșița la documentarea situației siturilor industriale dezafectate din oraș în vederea întocmirii de planuri de acțiune pentru regenerarea acestora.
În acest sens, recent a avut loc la Ljubljana o întâlnire de lucru la care au participat reprezentanții a șase orașe mici și mijlocii din România, Bosnia Herzegovina, Serbia, Slovenia, Bulgaria și Muntenegru. Reșița a fost reprezentată de o echipă a primăriei.
În cadrul întâlnirii, s-a discutat despre zona industrială Triaj-Mociur-Valea Țerovei, o suprafață de 175 de hectare, poziționate foarte bine între orașul vechi și orașul noi, de unde poate începe un amplu proces de regenerare urbană. Într-un asemenea context, provocările țin de poluarea generată de activitatea industrială din trecut, valorificarea patrimoniului industrial rămas de atunci dar și degradarea fostelor colonii muncitorești din proximitate și o panificare urbană coerentă și pe termen lung. Toate acestea au fost supuse dezbaterilor în cadrul întâlnirii din capitala Sloveniei.
Pentru cei prezenți, studiul de caz în cadrul proiectului ReInd l-a reprezentat vechea colonie de mineri din orașul Hrastnik, din Valea Savei, fostă regiune minieră a Sloveniei. Cei prezenți la dezbateri au vizitat acest oraș, care astăzi este curat, cu blocuri în stare foarte bună și drumuri și piste de biciclete bine puse la punct.
Citeste mai mult