Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), hipertensiunea afectează 1 miliard de oameni de pe întreaga planetă. Dacă hipertensiunea nu este ţinută sub control, aceasta poate determina apariţia atacurilor de cord, a accidentelor vasculare cerebrale şi a bolilor renale. Îţi poţi ajuta corpul să lupte contra hipertensiunii cu ajutorul mai multor plante medicinale. Dacă eşti prehipertensiv sau deja hipertensiv, aceste tratamente naturale îţi vor fi de mare ajutor.
Frunze de măslin
Măslinul nu este doar o sursă de ulei, ci și una dintre cele mai sănătoase grăsimi pe care o persoană hipertensivă le poate consuma. Frunzele acestui arbore sunt şi ele de mare ajutor în tratarea hipertensiunii.
Cum să prepari un ceai din frunze de măslin:
Ingrediente
1 linguriţă de frunze de măslin (5 g), 2 căni de apă (500 ml)
Mod de preparare
Pune apa la fiert şi adaugă frunzele de măslin. Îndepărtează vasul de pe foc şi lasă ceaiul să stea timp de aproximativ 10 minute. Atunci când este gata, apa va deveni maro auriu. Strecoară şi bea ceaiul dimineaţa, pe stomacul gol şi seara, înainte de culcare.
Oţetul de mere scade tensiunea
Oțetul de mere reglează tensiunea și este recomandat mai ales atunci când hipertensiunea arterială este asociată cu boli ale vaselor de sânge, boli degenerative, insomnie sau obezitate. Îl poţi adăuga salatelor de crudităţi sau poţi pune dimineaţa câte 2 linguriţe de oţet de mere la o cană cu apă, pe care ulterior să o bei.
Muşeţel şi coada calului
Un ceai de muşeţel şi coada calului este unul dintre cele mai bune remedii din plante pentru hipertensiune. Muşeţelul este celebru pentru proprietăţile sale calmante. Coada calului este o plantă cu efect diuretic pronunţat, apreciată pentru abilitatea sa de a reduce valoarea tensiunii arteriale.
Ingrediente
1 lingură de ori uscate de muşeţel (15 g), 1 lingură de frunze de coada calului (15 g), 2 căni de apă (500 ml)
Mod de preparare
Încălzeşte apa şi, atunci când ajunge la punctul de fierbere, adaugă ierburile. Lasă la infuzat în jur de 3 minute, apoi strecoară ceaiul şi bea-l.
Mărar
Pentru a-ţi regla tensiunea poţi consuma zilnic o linguriţă de seminţe de mărar pisate pulbere şi amestecate cu 100 ml de apă. Un alt leac cu seminţe de mărar este următorul: dă prin râşniţa de cafea patru linguriţe de seminţe de mărar, iar apoi amestecă-le cu două linguriţe de miere. În fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, ia câte o linguriţă din acest amestec, după care bea un pahar cu apă.
Rozmarin şi usturoi
Rozmarinul are proprietăţi diuretice şi poate reduce valoarea tensiunii arteriale. Este bogat în flavonoizi ce îmbunătăţesc circulaţia sângelui în artere şi previn rigidizarea acestora. Poţi să-i întăreşti proprietăţile dacă îl combini cu usturoi.
Ingrediente
4 căni de apă (1 l), 1 lingură de frunze uscate de rozmarin (15 g), 5 căţei de usturoi
Mod de preparare
Încălzeşte apa până ajunge la punctul de fierbere. Adaugă frunzele de rozmarin şi căţeii de usturoi şi fierbe totul timp de 5 minute. Ia vasul de pe foc şi lasă ceaiul să stea timp de 15 minute înainte de a-l strecura.
Suc de rodie
Rodia este un fruct al cărui suc este bogat în antioxidanţi şi potasiu, ce ajută în lupta contra hipertensiunii arteriale şi colesterolului rău (LDL).
Ingrediente pentru smoothie de rodie
1 lingură de seminţe de rodie (15 g), 1 pahar de apă (250 ml)
Mod de preparare
Pune în blender seminţele de rodie şi apa şi amestecă bine. Nu este nevoie să strecori băutura înainte de a o consuma.
Hrean
Spală bine cinci rădăcini de hrean, după care lasă-le timp de 36 de ore în apă rece. Dă-le apoi pe răzătoarea mică sau toacă-le mărunt. Adaugă apă fiartă peste ele, cât să fie la acelaşi nivel cu hreanul mărunţit, amestecă, iar apoi stoarce bine. Peste sucul obţinut mai pune 100 ml suc de morcov şi două linguriţe cu miere de albine. Ia câte două linguriţe de suc cu o oră înainte de fiecare masă, timp de trei luni. Restul amestecului se ţine la frigider într-o sticlă închisă ermetic.
Sfeclă roşie
Taie în bucăţi mici 1 kilogram de sfeclă roşie. Într-un borcan de 3 l pune 2 l de apă la temperatura camerei şi sfecla mărunţită, după care acoperă borcanul ermetic şi lasă la macerat timp de 5 zile. Din sucul obţinut bea câte 100 ml de trei ori pe zi, după fiecare masă principală.
Foile de dafin
Foile de dafin nu sunt doar un condiment mediteranean aromat. Acestea sunt bogate în potasiu şi magneziu, două minerale esenţiale în tratarea hipertensiunii şi a rigidizării arterelor. Pentru a profita de beneficiile lor, poţi prepara un ceai.
Ingrediente
2 foi de dafin, 1 cană de apă (250 ml)
Mod de preparare
Pune foile de dafin într-o cană de apă clocotită şi lasă-le la infuzat timp de 10 minute. Apoi, strecoară şi bea ceaiul obţinut. Consumă o cană de ceai de foi de dafin de patru ori pe zi.
Sursa: www.gds.ro